Chcete žádat o starobní důchod? Tyto věci byste měli určitě znát

Zaměstnavatel je vám povinen na základě vaší žádosti vystavit evidenční list
  |  Komerční sdělení

Už se těšíte do důchodu? Aby ne, v určitém věku se většina lidí cítí unavená a opotřebovaná. Konkrétní hranici odchodu do důchodu tak doslova vyhlížejí. Samotný odchod do důchodu ale také není až tak jednoduchý. Minimálně administrativně je zapotřebí zvládnout hned několik velmi důležitých úkonů. My se na žádost o starobní důchod podíváme mnohem podrobněji s tím, že se zaměříme hlavně na základní aspekty, jež byste měli před realizací žádosti jako takové dobře znát.

Kde se žádá o starobní důchod?

Možná lehce triviální otázka na počátek. Přesto na ni mnozí lidé neznají odpověď. O starobní důchod se žádá na Okresní správě sociálního zabezpečení, tedy OSSZ. Ta se nachází prakticky v každém krajském městě a mnohých jiných větších obcích. 

Potřebovat budete hned několik dokladů

Na OSSZ po vás budou chtít hned několik dokladů, bez nichž vám starobní důchod prostě a jednoduše neuznají. Samozřejmostí je logicky občanský průkaz. Co se týká dalších informací týkajících se vašeho důchodu, ty už by OSSZ měla mít k dispozici od jednoho či více zaměstnavatelů, u nichž jste pracovali. Při samotné žádosti byste měli už jen doložit péči o dítě do 4 let jeho rodným listem, případně i dobu studia dítěte, jež se vyměření důchodu také dotýká.  

Co když nemáte nějakou dobu v zaměstnání evidovanou?

Pak se rozhodně vyplatí zajistit si i z této doby evidenční list důchodového pojištění. Ostatně mnohé aktuální doklady vyžaduje i krátkodobá půjčka nebo jiné finanční produkty. Zaměstnavatel je vám povinen na základě vaší žádosti vystavit evidenční list. Zaměstnavatel tak musí ostatně činit každý rok! Jinak lze dobu zaměstnání dokladovat také pracovní smlouvou, případně výplatními páskami a jinými náhradními dokumenty.   

O důchod nemusíte žádat osobně!

Dnes se i smlouva o půjčce mnohdy řeší online! U důchodového pojištění také všechno nemusíte řešit osobně! Není problém někoho vybavit plnou mocí a poslat na OSSZ. Bude stačit jen váš písemný souhlas a potvrzení od lékaře. 

Jak je to s daní?

Vcelku důležitá otázka. Důchod, jenž vám bude přiznán, je v čistém! Není z něj stržena daň, a dokonce ani sociální a zdravotní pojištění. Daň je nezbytné platit až v případě, že budete pobírat starobní důchod, jehož výše bude přesahovat 36násobek minimální mzdy v konkrétním roce. V letošním roce 2019 by se jednalo o měsíční důchod ve výši minimálně 40 050 korun. Důchody se tradičně vyplácejí na jeden měsíc dopředu.    

Na účet, nebo v hotovosti?

Líbí se vám půjčka před výplatou ihned na účet? Pak si budete muset promyslet, v jaké podobě z ní obdržíte peníze. U důchodu platí to samé. Peníze lze dostat na vlastní bankovní konto, případně na účet manžela či manželky. Důchod lze pobírat i v hotovosti na pobočce České pošty. Poplatek pak činí 21 korun.

Klíčová slova: