Jiří Běhounek: ANO si přivlastňuje naši práci a tanečky kolem ministra Staňka jsou naprosto zbytečné

Jiří Běhounek se prý snažil Miloše Zemana na jeho nedávné návštěvě Vysočiny přesvědčit, že by bylo nejlepší současnou krizi ukončit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jako hejtman Vysočiny a zároveň poslanec má Jiří Běhounek možnost srovnávat práci v regionu a ve Sněmovně. Zatímco mu na hejtmanství leží hotové projekty, v poslanecké lavici mnohdy sleduje handrkování o ničem. Ovlivnit však může jen zlomek z toho, co by si sám přál. Současné tanečky kolem (ne)odvolání ministra Staňka jsou mu proti srsti. Přesto si uvědomuje, že „jeho“ ČSSD stojí na rozcestí. 

/ROZHOVOR/ Pane hejtmane, je ČSSD na hranici politického života či smrti?
Tyhle věci nekomentuji, ani s vámi neudělám výjimku. Musí si to vyřešit naše vedení s vedením koaličního partnera. Teď do všeho vstoupil prezident a kolegové se musí rozhodnout, co dále. Myslím si však, že jakékoli prudké pohyby jsou špatně.

Jste poslanec za ČSSD, vás se to přeci také týká. Obecně tedy, měla by ČSSD odejít z vlády, není už těch planých „bububu“ přeci jen hodně?
To je otázka, jestli „bububu“ udělala hodněkrát, to samé v minulosti dělaly různé vlády i strany. Přeci ale není možné na jedné straně říkat, že jsme pro vládní angažmá a chceme pracovat na rozvoji země, tím spíš, když se hodně věcí podařilo. A na straně druhé tvrdit, že se nám ve vládě nelíbí. Jestli se ČSSD rozhodne, že odejde, tak se tak stane. Pak bude ale třeba rozhodnout se, co dál. Nedovedu si momentálně představit roli v opozici.

Bude to případně i o panu Hamáčkovi, o jeho dalším setrvání ve vedení strany?
Pan předseda Hamáček je na základě hlasování ve straně architektem dnešního stavu, to je zřejmé. A v momentě, kdy by byl postaven do nedůvěryhodné pozice, tak nevím, co by se dělo. Vždyť spousta lidí, kteří chtěli, aby ČSSD do vlády šla, teď najednou tvrdí, že je to špatně.

Jiří Běhounek
- poslanec, hejtman kraje Vysočina, zastupitel města Pelhřimov
- vystudoval Fakultu všeobecného lékařství na Karlově univerzitě v Praze
- v roce 2017 se stal eOsobností krajů
- v roce 2017 získal také anticenu Největší slídil roku, kterou uděluje luridicum Remedium
- v komunálních volbách v roce 2018 získal v rámci kandidátky nejvíce preferenčních hlasů a obhájil post zastupitele Pelhřimova
- je ženatý, má syna a dceru

Zmínil jste, že se ČSSD hodně věcí ve vládě povedlo. Jaké konkrétně?
Kdo chce, tak je vidí. Už za vlády Sobotky se podařilo docela dost, problém je, že úspěchy pak byly prezentovány jako úspěchy hnutí ANO. Ať to byly důchody, ale i další. Konkrétně jsem byl u jednoho jednání, kdy jsme se na něčem dohodli, ale poté vše prezentoval někdo jiný. Pan premiér si dnes přisvojuje například i záležitosti týkající se exekucí na děti či navýšení důchodů. Přitom je to práce ministerstva práce a sociálních věcí, ministrů za ČSSD, kteří to připravovali.

Není tedy chybou ČSSD, že své dobré kroky špatně prezentuje veřejnosti? Onen pověstný marketing, který naopak pan Babiš zvládá dokonale?
Ono to chce čas. Já si myslím, že to lidi pochopí. Ale teď to nemá cenu lámat přes koleno. Všechno dnes zastře rozhádanost, kauza toho, kdo do vlády, kdo ne, jednou je to Poche, podruhé Staněk. Tohle je dnes vnímáno víc než kvalitní práce.

Nepřipadají vám ale tyhle tanečky premiér – prezident – předseda a kdoví kdo ještě, naprosto zbytečné?
Rozhodně jsou zbytečné! Je to jen přilévání oleje do ohně, každé vyjádření na toto téma. Nakonec, četl jste někdy mé prohlášení, kromě toho, že mluvím teď s vámi? Kdo tím co získá? Nikdo nic. Tím si žádnou popularitu u veřejnosti nezískáme. Té můžeme docílit jen konzistentním postojem, ten teď bohužel honíme za ocas.

No, dobře. Ale přeci ve chvíli, kdy mám jasnou domluvu s koaličním partnerem, měl by ji plnit a prosazovat, ne?
Samozřejmě, že ano. Ale vše se nějak vyvíjí. Sledujete přestřelky, pak tedy zjistíte, že ANO stojí o zachování koalice a myslí to asi vážně. Dobře. Vše má své konsekvence, své cirkulace. Když se na stávající situaci podíváte z hlediska ústavního, předčasných voleb, očima prezidenta a tak dále, tak to nikomu nepřinese nic dobrého.

Prezident z toho ale...
...věřte mi, ani prezidentovi se tohle nemůže líbit. Nic z toho nemá. Svým způsobem to totiž destabilizuje politickou situaci. Jen si to všichni ti hráči musí uvědomit.

Na místě by tedy byla kompetenční žaloba, abychom měli jasno alespoň v tomto a v dalších podobných případech, nebo ne?
To je přeci na rozhodnutí toho, kdo ji může podat, tím je premiér, nikdo jiný. On je jediný člověk, který tohle může rozhodnout.  

Rád bych znal váš názor, jako občana Běhounka. Protože veřejnost to vnímá jako fakt „blbou“ situaci. Musí prezident odvolat pana Staňka, nemusí, nebo co vlastně?
Tak musí. Ústava hovoří jasně. Ale neříká, kdy se tak má stát. Ať se v Senátu a ve Sněmovně dohodnou, ve zkrácené lhůtě řeknou, že upravíme Ústavu tak, že prezident musí do čtrnácti dnů konat a je to vyřešené. S tím ale nikdo nepřijde. A mávají kompetenční žalobou. Jde jen o shazování odpovědnosti na Ústavní soud. Dělal to Havel i Klaus, ale žádný politik nenapsal do ústavy datum, kdy má prezident konat.

Jenže to je „coby kdyby“. Dnes potřebujeme aktuální řešení...
Jistě, řešení je o tom, že si ti největší hráči musí uvědomit stav a musí se dohodnout. Já jsem se pro to snažil udělat maximum. V době, kdy u mě byl prezident, jsme se o tom bavili. Snažil jsem se, aby si to všichni vyjasnili. Teď byl u prezidenta Babiš, v pátek tam jde Hamáček. Ať už se jednou provždy domluví, třeba přes víkend, a tahle šaškárna přestane.

Fakt je, že my dva to asi nevyřešíme...
Jistě, že ne. Ale zajímá nás, co se děje, logicky. Teprve se ukáže, jestli je tu zájem, aby současná vláda fungovala dále, nebo tu chtějí neustálé přestřelky o ničem. Jsem přesvědčený o tom, že jestli dojde k předčasným volbám, nezíská na tom nikdo. Ze dne na den se prostě nic zásadního stát nemůže. Je nesmysl si myslet, že ODS najednou získá čtyřicet procent a ANO bude pod pěti. Veřejné mínění se tak rychle nepřeformuluje.

„Myslím, že Čechy není tak snadné předělat. Ale obecně se málo děkuje a málo chválí. Zbytečně, protože vás to nic nestojí. Mnoho lidí to přitom vnímá jako příznivý signál. Podle mého soudu hledáme problémy i tam, kde nejsou. V mnoha směrech spíš hledáme důvody, proč něco nejde, než udělat vše pro to, aby věci šly. Přitom všude ve světě, ať je to Čína, Amerika, Tchaj-wan a další země, je úspěch motivačním faktorem. Jen tady u nás se úspěch neodpouští. Je to obrovská škoda.“

Teď mají lidi pocit, že se parta lidí hádá a není schopna konstruktivně myslet, což je špatně, souhlasíte?
Ano, zvenku to vypadá fakt příšerně. Nechali se do toho zatáhnout všichni. Veřejnost absolutně nechápala, proč se vyslovuje nedůvěra vládě, do toho Staněk, co to je? Většina občanů se v tom ani orientovat nechce, proč také? Do toho přijdou senátoři s žalobou, pak tu máme průzkum, kde je nejpopulárnější prezident...no, pardon.

Počítala vůbec opozice s tím, že by se mohlo povést vyslovení nedůvěry vládě, byla na to připravena?
Jsem přesvědčen, že absolutně ne. Bylo jim jasné, že to neprojde. Ale to je takový československý i český folklor. Takhle vládu shodili za Jirky Paroubka a pak vůbec nevěděli, co má dělat. Ale přeci, když dělám nějaký krok, tak musím vědět, proč ho dělám a mít připravené řešení, ne? Nedej Bože, aby se jim to před těmi pár dny povedlo, to by se asi děly věci. Nebo spíše neděly.

Měli by jasně ukazovat, kdo z vlády dělá chyby, jaké a přinášet řešení? Nebo jak si to představujete?
Já vím, že dneska je jiná doba. Ale asi by bylo dobře, kdyby veřejnost věděla, jak by to konkrétní „stínový“ ministr dělal jinak. Bylo by to jasné, zřejmé. Lidé by si mohli udělat obrázek a porovnat. Ale slyšíme od opozice něco takového? Ne. Všichni akorát tvrdí, že je něco blbě. A vlastně ani nemusí jít o opozici, takhle by měli postupovat všichni.

Jak to myslíte?
Dám vám příklad. Všichni mluví o tom, že je třeba udělat opatření kvůli suchu. Super, shodneme se. Ale slyšeli jste nějaké konkrétní návrhy? Já jsem řekl premiérovi, že chci pět miliard, když byl 18. května 2018 u nás na Vysočině. Na sucho a na vodu. Dva konkrétní důvody. Věděli bychom, jak je použít, protože máme připravené konkrétní programy. Jen nám chybí peníze. A myslíte, že to někdo řeší? Ne! To by vás prostě ranila mrtvice. Pořád jen řeči, plány a nic konkrétního.

Je na kraji lepší práce, daří se vám více prosazovat vaše myšlenky?
Když máme peníze, můžeme věci udělat přímo. Na Vysočině jsme na to vyčlenili sto milionů a podporujeme zalesnění a nákup odrostků, aby se tam udržela voda. Protože když začne sucho u nás, za nějaký čas nebudou mít co pít ani v Praze, vyschne zdroj pro Želivku. Vezměte si, kolik vody dnes odteče. Nikdo se o to nestará. Jen se čeká, až přijdou ještě horší časy. Proč? Potřebujeme například další nádrže, vybudovat je na vybraných řekách. Rybníčky, vše osázet smíšeným lesem. Tohle může fungovat, jsem o tom hluboce přesvědčený. Zemědělství pak bude moci používat tuto vodu k zavlažování, tím pádem by se udržely výnosy ze sklizní. Ale pojďme konat. My ty projekty máme, jsou hotové.

Chybí tedy „jen“ peníze, jak jste ostatně sám zmínil. Je nějaká šance, že je dostanete?
Jsou slíbené tři miliardy, ministr zemědělství Toman by je snad měl mít ve svém rozpočtu. Jenže ona je tu vždycky setrvačnost, nejde to hned. Navíc naše legislativa není zrovna nejpružnější, na všechno čekáte.

Jako hejtman „jedete“ už své třetí období, pochválil vás za tu dobu někdo za vaši práci?
To nemůžete myslet vážně! Opravdu si myslíte, že vás za práci a výsledky někdo pochválí? Obrazně řečeno mě mnohem více chválili, když jsem jako doktor někomu odoperoval nohu. Nedělám si žádné iluze. My Češi jsme v tomto uvažování dost specifičtí. Jsme přesvědčeni, že věci uděláme lépe než ten druhý. Ale když to tedy máte předvést a dokázat, je toho schopno tak pět procent lidí. Ale mě to až tak netrápí. Stačí mi, když nás někdy někam pozvou, chtějí si s námi popovídat, chovají se přátelsky a občas nám přijdou pochvalné dopisy. Mnohem víc si užíváme nadávky, že nefungují silnice, že nejde tamto a ono. Český člověk je prostě bručoun, s tím asi nic neuděláme. Přitom se dnes máme velice dobře, což každému opravdu přeji.