Rusko bude stavět jaderné středisko v Bolívii. Zapíše se do Guinnessovy knihy rekordů

Putin „povýšil“ honosné sídlo na jinou úroveň, většina světa ho má nyní spojené s terorem
 

Rusko staví v Bolívii výzkumné středisko s jaderným reaktorem, které bude jedinečné tím, že bude stát v nadmořské výšce přes 4 000 metrů. Po  setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidenta Bolívie Eva Moralese je v tomto ohledu jasno. Jaké jsou podrobnosti této spolupráce? 

Prezidenti obou zemí se dohodli i na dalších projektech spolupráce, mimo jiné v zemědělství či v těžbě a využití lithia. Hlavním tématem však bylo jaderné středisko. 

"Společnost Rosatom je blízko dokončení výstavby jaderného výzkumného střediska. Jde o jedinečný projekt: reaktor bude ve výšce asi 4 000 metrů nad mořem," řekl po setkání s Moralesem v Moskvě Putin. "Centrum se bude zabývat mírovým vědeckým využitím jaderné energie v geologii, zdravotnictví či zemědělství," dodal ruský prezident.

Také podle jednoho z šéfů Rosatomu Jevgenije Pakermanova jde o jedinečný projekt. "Toto středisko se zapíše do Guinnessovy knihy rekordů, protože bude tak vysoko nad mořem," řekl Pakermanov při nedávné návštěvě v Bolívii. Dohodu o výstavbě jaderného střediska u bolivijského města El Alto podepsala ruská a bolivijská vláda už v roce 2016, stavět se začalo v létě 2018.

El Alto je hustě osídlené město, které tvoří s metropolí la Pazem asi milionovou aglomeraci.

Kritika opozice

Spolupráci s Ruskem a také s Čínou ale kritizuje bolivijská opozice, podle níž tyto dvě země získávají značný vliv v regionu a Bolívie se u nich příliš zadlužuje. Zatímco Rosatom staví jaderné centrum u El Alto, ruská společnost Gazprom investovala už asi 500 milionů dolarů (11,4 miliardy Kč) do bolivijského ropného a plynárenského průmyslu.

Rusko se také zajímá o bolivijská ložiska lithia, které se používá mimo jiné při výrobě baterií. Už v únoru podepsala bolivijská státní společnost YLB dohodu o těžbě lithia s Čínou v hodnotě 2,3 miliardy dolarů (přes 52 miliard Kč).

Moskva má také zájem o rozšíření mezinárodního letiště v největším bolivijském městě Santa Cruz a o výstavbu železnice napříč Jižní Amerikou, která má vést z brazilského přístavu Santos přes bolivijské území až do peruánského města Ilo na pobřeží Tichého oceánu. Tento železniční koridor by měl být podle agentury TASS postaven do roku 2023.