Kozy si musí dávat bacha, nic před sebou neutají. Prý poznají emoce ostatních podle jejich mečení

Co se dozvíme příště, že nám kozy čtou myšlenky?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Domácí hospodářská zvířata jsou mnohem empatičtější, než bychom si mohli myslet. Tvrdí to nová studie, podle níž jsou kozy schopné rozlišit pozitivní a negativní emoce v mečení jiných koz a reagovat na jejich pocity.

Britští, švýcarští a italští vědci nahráli v kozím útulku v britském Kentu "pozitivní mečení", když kozy dostaly krmení, a "negativní mečení", když byla některá z nich zavřená sama v ohradě nebo když se dívala, jak se jiná koza krmí.

Jste přátelé nebo ne?

Tým poté přehrál tyto záznamy jiným kozám a sledoval jejich reakce. Kozy vykazovaly řadu fyziologických změn na různé zvuky - například jim začalo rychleji bít srdce, když slyšely "pozitivní mečení".

Předchozí experiment Londýnské univerzity zjistil, že kozy jsou schopné rozlišit mezi mečením spřátelených a cizích koz. Jiný výzkum potvrdil, že koně umí poznat naštvané a šťastné lidské obličeje a že krávy a vepři změní vlastní chování podle tónu hlasových projevů dalších jedinců svého druhu.

Co z toho tedy plyne? Že být koza není žádná výhra a nic před zbytkem stáda neutajíte. Holt říše zvířat je na tom možná mnohem lépe, než jsme si kdy mysleli. To jen část lidstva má neustále pocit, že na zvířata mohou machrovat. Jak vidíte, tak určitě ne.

Klíčová slova: