Pryč s komáry. Zapomeňte na chemii, lepší jsou přírodní repelenty

K přírodním repelentům už po staletí patří libeček
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo by měl rád ten ostře pisklavý zvuk, když v ložnici zhasne a uloží se ke spánku. Sotva zavře oči, najednou slyší písk, písk. Komáři dokážou velmi znepříjemnit jinak tak příjemnou činnost, jakým spánek bezpochyby je. A když se je člověk snaží chytnout, schovají se ti malí nezbedové kdoví kam. Nejlepší obranou proti jejich kousnutí je repelent. Než se vydáte ho koupit do drogerie, zkuste společně s námi přírodní repelenty.

Víte, že pokousání od komára pisklavého nebo obtížného, kteří se v našich tuzemských končinách vyskytují nejčastěji, má na svědomí pouze samička? Na zimu se předzásobí tukem a zaleze někam do vlhkého sklepení, kde ve stavu hibernace přečká chladné počasí. Největší množství těchto komárů brázdí naší přírodou hlavně v létě, kdy stačí nechat v noci během spaní otevřené okno a hned jich máte plný pokoj.

S přírodními repelenty do boje proti komárům 

Nechcete-li na sebe stříkat žádný průmyslově vyráběný přípravek proti komárům, je možné také vyzkoušet přírodní repelenty, které jsou k pokožce i k přírodě mnohem šetrnější, takže srdce ekologa zaplesá radostí. Těch možností je hned několik, které se nabízejí k použití. V minulosti přitom byli lidé odkázáni právě na ně, protože nic jiného k dispozici neměli.

Libeček

Celkem jednoduchý recept, který vás nebude nic stát, roste-li na vaší zahradě libeček. Jeho výraznou vůni totiž komáři přímo nesnáší. Stačí vzít pár lístků libečku, v dlani je podrtit a pak si s nimi natřít pokožku. Komáři vám raději dají pokoj a odletí pískat a obtěžovat jinam.

Citronová tráva
Možná i vaši zahradu zkrášluje v přenosném květináči citronová tráva neboli voňatka citronová. Tato tropická tráva z jihovýchodní Asie dovede svojí vůní účinně komáry odpuzovat. Je zajímavé, jak se vkus lidí a komárů od sebe liší. Zatímco lidé z citronové trávy vyrábějí kosmetické esence a přidávají je do parfémů, koupelových solí či esenciálních olejů, komáři se jí vyhýbají obloukem.

  • Tip: Natrhejte pár lístků citronové trávy, podrťte je a dejte do olivového oleje. Dva týdny ji nechte na tmavém místě louhovat. Pak je přírodní repelent připravený k použití. Nevýhodou je, že ho nelze aplikovat na oblečení kvůli olivovému oleji.

Tymián, hřebíček, fenykl

Dalším přírodním repelentem spolehlivě odpuzujícím komáry je koření, které bývá běžnou součástí kuchyní. Tymián, hřebíček nebo fenykl je možné také naložit do olivového oleje a po dvoutýdenním marinování pak vzniklým esenciálním olejem si potírat kůži. Opět není radno olej nastříkat na oblečení, protože byste si ho zamastili.

  • Tip: Hřebíček však lze naložit také do francovky: do lahvičky francovky o objemu 200 ml přidáte asi 30 hřebíčků, uzavřete a necháte marinovat po dobu jednoho týdne. Pak vzniklou tekutinu zajímavého hnědého odstínu přecedíte, potřete se jí a můžete vyrazit za krásami přírody - klidně i do okolí rybníka, kde je komárů vždy jako much.

Citron s pomerančem

Kupodivu komárům nevoní ani vývar z citrusů, jakými jsou pomeranče nebo citrony. Příprava repelentu je opravdu jednoduchá: citrusy je třeba zbavit slupky, nakrájet a dát převařit do vody na dobu asi 1 hodiny. Přecedíte a potíráte se vzniklou aromatickou tekutinou.

Česnek
Některé přírodní repelenty je lepší užívat vnitřně. Česnek, čpící z úst, odpudí nejednoho člověka a komáři na tom nejsou jinak. Ani oni nemají česnek rádi a pít krev půjdou raději na někoho jiného.

Šanta kočičí a eukalyptus
Vyzrajte nad komáry výzdobou okenní římsy. Když do truhlíků nasadíte eukalyptus a šantu kočičí a dáte za okno, nejspíš se vám budou komáři zdaleka vyhýbat. Získáte tak přírodní repelent, jehož výhod si budete užívat po celé léto.