Ruská policie nakupuje v České republice. Nové automobily budou ze Škodovky

Tisíce automobilů pro ruskou policii? Ještě to není oficiální
 

Ještě není nic oficiálně potvrzeno, ale ruská policie bude s největší pravděpodobností nastolovat pořádek v nových automobilech z České republiky. Srdce naší ekonomiky tak znovu potvrzuje, jak důležité jsou pro Českou republiku auta z továren Škoda...

Ruská dopravní policie nyní kupuje 3 800 nových hlídkových vozidel za 6,98 miliardy rublů (asi 2,5 miliardy korun), uvedl dnes ruský list Kommersant. Podle nejmenovaného zdroje deníku a zveřejněných parametrů "inspektoři nejspíše budou jezdit v nových vozech Škoda Octavia", které dopravní policie používá v ruském hlavním městě od roku 2015.

Část kontraktů na dodávku hlídkových aut - pro Sibiř, jižní část evropského Ruska a pro Moskvu a okolí - vyhrálo největší ruské autodealerství Rolf, jehož spoluzakladatele Sergeje Petrova a špičkové manažery obvinili minulý měsíc vyšetřovatelé a agenti tajné služby z nezákonného vývozu peněz do ciziny. Rolf nicméně ujišťuje, že všechny závazky z kontraktů splní, poznamenal Kommersant.

Ruský trh? 

Nákupy nových aut pro dopravní policii se odehrávají v rámci programu „Bezpečnější a kvalitnější silnice", který počítá s dodávkou celkem 19 300 hlídkových vozů do roku 2024. První část z nich se má do regionů dostat letos.

Škoda je podle údajů podnikatelského sdružení AEB sedmou nejprodávanější automobilovou značkou v Rusku. Zatímco prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v prvním pololetí meziročně snížil o 2,4 procenta na 828 750 vozů, česká automobilka v pololetí prodej na ruském trhu zvýšila o deset procent na 39 828 aut. Škodovky se v Rusku montují v Kaluze a v závodě firmy GAZ v Nižním Novgorodu.