Silničáři odsunuli některé víkendové práce při opravě D1, znamená to další zdržení

Na co se musí řidiči připravit? Čtěte v článku
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Silničáři začnou v neděli večer značit zúžení na dálnici D1 u Prahy ve směru na Brno kvůli opravě. Původně měli se značením začít již v pátek večer, práce ale na poslední chvíli odložili o 48 hodin z důvodu bezpečnosti práce a očekávanému hustému víkendovému provozu, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Odkládá se i montáž ocelových nosníků nově budovaného dálničního mostu na 21. kilometru u Mirošovic, která měla v noci na neděli několikrát krátkodobě uzavřít nejvytíženější tuzemskou dálnici.

Prý jde o bezpečnost

"Plánovaná montáž nosníků v rámci modernizace úseku se z důvodu bezpečnosti a plynulosti provozu v místě o tomto víkendu posouvá. Na přání investora proto montáž neproběhne tuto sobotu, ale v jiném termínu, který bude v brzké době specifikován," sdělila v pátek večer Iveta Štočková, mluvčí společnosti Eurovia, která práce pro ŘSD v úseku Mirošovice - Hvězdonice provádí. Nový termín montáže se podle ní zatím hledá. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl v České televizi řekl, že to bude zřejmě v noci během příštího týdne.

V první etapě se bude opravovat dálnice ve dvou úsecích poblíž Průhonic a Dobřejovic. Provoz měl být do upravených pruhů převeden během neděle, kvůli posunutí začátku prací se ale provoz změní později. Frézování povrchu vozovky mělo původně začít v pondělí. "S postupem stavebních prací se bude dopravní opatření měnit. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+1+1 jízdní pruh," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Hotovo příští rok

Práce na opravě úseku u Prahy podle ŘSD zasáhnou také do sjezdů a nájezdů na dálnici, konkrétně v místě sjezdu Šeberov, Chodov, který bude v první fázi uzavřen a budou vyznačeny objízdné trasy. Na konci srpna bude několik dní uzavřena větev z D0 na Brno a doprava povede po vyznačených objízdných trasách.

Celkově jde o investici za 423 milionů korun bez DPH, hotovo by mělo být příští rok. Týká se úseku mezi 2,3 až 11,2 kilometrem. Kromě nového povrchu budou silničáři opravovat svodidla, odvodnění, protihlukové stěny, odpočívky, dopravní značení a veřejné osvětlení.

Klíčová slova:
D1