Čína si zase vyskakuje. Její české velvyslanectví tvrdí, že Praha poškozuje spolupráci

Co si v Pekingu myslí, že nám mohou něco nařizovat?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Čínské velvyslanectví v ČR míní, že pražský magistrát poškozuje zájmy Číny týkající se Tchaj-wanu či Tibetu, vyzvalo ho, aby to nedělal a "jednal ve prospěch společných zájmů obou národů". Velvyslanectví to uvedlo ve vyjádření mluvčího. Zvláštní, že to tvrdí zrovna zástupce země, která tvrdě porušuje lidská práva a ze slíbených finančních investic do Česka jsou jen trapné drobečky.

Zástupci pražské koalice se nedávno shodli na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Obdobně jako nyní velvyslanectví se před několika dny vyjádřilo čínské ministerstvo zahraničí. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang vyzval vedení Prahy a primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy.

Primátor Hřib tehdy uvedl, že partnerství českého a čínského hlavního města má být apolitické a pokud jde o vztahy obou zemí, Čína by se měla zaměřit na plnění investic v ČR, které v minulosti slíbila. 

Nejsme jejich součástí

"Každá země považuje zachování své suverenity a územní celistvosti za svůj klíčový zájem. Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její nedílnou součástí. Fakt, že Tchaj-wan nikdy nebyl samostatným státem, se nikdy nezměnil a ani nemůže být změněn. Dodržování zásady jedné Číny je normou pro mezinárodní vztahy a též všeobecným konsensem mezinárodního společenství, včetně České republiky," uvedla ambasáda.

S čínským velvyslancem se podle webu velvyslanectví ve středu sešel ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), hovořili spolu zejména o vztazích mezi zeměmi a o spolupráci. Evidentně to příliš nezabralo a Čína si znovu vyskakuje na suvéréní demokratický stát tak, jako by snad šlo o nějakou její provincii. Což si možná myslí prezident Miloš Zeman a jeho věrní, ovšem pravda to není.

Kde jsou slíbené investice? Jen sliby

Velvyslanec podle ambasády na schůzce "ocenil, že česká strana znovu potvrdila, že vláda ČR pevně zastává politiku jedné Číny". "Velvyslanec zdůraznil, že zásada jedné Číny je základním předpokladem a politickým základem pro veškerou výměnu a spolupráci mezi oběma stranami. Při příležitosti 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi je Čína ochotna spolu s českou stranou usilovat o prohloubení pragmatické spolupráce v různých oblastech," uvedlo velvyslanectví. Apeluje také na pražský magistrát a jednotlivé politiky, "aby zavčas změnili svůj postoj, aby jednali ve prospěch společných zájmů obou národů a podpořili přátelskou spolupráci mezi Čínou a Českou republikou, a nečinili opak".

Smlouvu s Čínou město pod vedením tehdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) podepsalo v roce 2016. Zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícímu o politice jedné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo, které se ale neuskutečnilo.

Babiš se Číny zastává, jak jinak

Hřib také nedávno upozornil na fakt, že kvůli postupu vedení české metropole Čína zrušila turné orchestru PKF - Prague Philharmonia na svém území. Zrušení turné podle primátora ukazuje, že Čína není spolehlivý obchodní partner. Orchestr kvůli tomu žádá Prahu a ministerstvo kultury o náhradu výpadku příjmů. Hlavní město podle Hřiba poskytne orchestru významnou slevu z pronájmu Obecního domu na zahajovací koncert sezony.

"Zahraniční politiku dělá vláda, ministerstvo zahraničních věcí. My máme politiku jednotné Číny a magistrát, nebo Piráti mají jiný názor na zahraniční politiku a my jim do toho těžko můžeme mluvit. Oni jsou nezávislí, samostatní. Pokud se rozhodli jít touhle cestou, je to jejich rozhodnutí," řekl minulý týden premiér Andrej Babiš (ANO). Nakonec, co jiného by měl říkat? Pokud by tvrdil opak, rozhněvá Miloše Zemana a to si opravdu nemůže dovolit.