Irák vystavil ukradenou kořist. Chlubí se uměleckými díly, která se jim navrátila

Sumérská civilizace. Jeden z navrácených artefaktů
 

Válečná kořist. To se vztahuje i na umění a staré artefakty. Objekty, které jsou chloubou muzea, můžete získat všemožnými způsoby a válka k nim rozhodně patří. Jeden z příkladů tohoto principu obohacení kultury vystavují v Iráku. 

Irácké ministerstvo zahraničí dnes vystavilo artefakty, které byly navráceny z Británie a Švédska. Většina z předmětů byla odcizena a vyvezena ze země během rozvratu, který následoval po americké invazi do Iráku v roce 2003. Sdělila irácká diplomacie. 

Na navrácení artefaktů Irák spolupracoval mimo jiné s Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Mezi vystavenými předměty jsou například úlomky keramiky a destičky s písmem staré nejméně 4000 let, tedy z dob sumerské civilizace.

Irácký ministr zahraničí Muhammad Hakím podle agentury AP zdůraznil, že Irák je připraven získat zpět ukradené národní dědictví za každou cenu.

Osídlení nynějšího Iráku se datuje již do šestého tisíciletí př. n. l., kdy byla tato oblast známá pod řeckým názvem Mezopotámie, tedy území mezi řekami (Eufrat a Tigris). Později zde založili slavnou civilizaci Sumerové, kteří mimo jiné na počátku třetího tisíciletí př. n. l. vynalezli klínové písmo.