Rupert Stadler má problém. Bývalý šéf Audi čelí žalobě kvůli emisnímu skandálu

Rupert Stadler vyrůstal jako syn sedláka ve Wachenzellu. Na odborné vysoké škole v Augsburgu vystudoval podnikové hospodářství se zaměřením na podnikové plánování/controlling, finance, bankovnictví a investice
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mnichovská prokuratura v souvislosti s emisním skandálem obžalovala bývalého šéfa německé automobilky Audi Ruperta Stadlera a další tři osoby. Viní je mimo jiné z podvodu a nezákonných reklamních praktik.

Audi je součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

O manipulacích věděl

Šestapadesátiletý Stadler je podle prokuratury spoluodpovědný za to, že automobilka ještě dlouho po vypuknutí aféry prodávala auta s tímto softwarem. "Stadler je obviněn, že o manipulacích nejpozději od konce září 2015 věděl, ale následně nezabránil prodeji dotčených vozů značek Audi a VW," uvedla podle agentury Reuters prokuratura.

Stadler se v polovině loňského června stal nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen a byl kvůli emisnímu skandálu zatčen. Ve vyšetřovací vazbě strávil zhruba čtyři měsíce, během kterých s ním koncern Volkswagen po vzájemné dohodě rozvázal pracovní poměr.