Geniální fotbalista, kterému se život vymkl kontrole. Příběh Diega Maradony uchvátí i jako film

Maradona se stal v Neapoli bohem, ale stačila jedna penalta a svět se otočil vzhůru nohama
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pro některé je fotbal doslova náboženstvím. Výjimeční fotbalisté se tak mohou proměnit v národní symboly a v některých zemích dokonce bohy. Přesně takový osud potkal žijící argentinskou legendu. Dokumentární snímek Diego Maradona odhaluje do hloubky, jaké je to zažít pád z toho nejvyššího vrcholu slávy.

Dokumentární film zaměřený na život světoznámé osobnosti se může velmi lehce proměnit v nudné povídání pamětníků, kteří na židli před černým pozadím vzpomínají a vyprávějí svoje unikátní historky. Podobné snímky tak spadnou do kategorie, kde nikoho neurazí, a divák si u nich odpočine se štrůdlem a čajem na stole.

Jejich místo je většinou v televizi, kde se vděčné životopisné filmy hodí jako máloco. Když chcete tímto žánrem oslovit návštěvníky kina, musíte tomu přidat něco navíc. A to se Asifu Kapadiovi povedlo.

Příběh génia

Filmový dokumentarista Asif Kapadia už v minulosti prokázal cit, jak pojmout život slavných osobností, aby ho přetvořil v napínavý, dojemný a nadstandardní audiovizuální zážitek. S úspěchem tak prezentoval snímek o jezdci formule 1 Ayrtonu Sennovi a za film o britské zpěvačce Amy Winehouse dokonce získal Oskara.

Nové dílo z dílny tohoto filmaře se zaměřilo na jednoho z nejslavnějších fotbalistů historie Diega Maradonu. Ten po zhlédnutí dokumentu Amy sdílel na sociálních sítích jasnou výzvu: „Pokud o mně někdy vznikne film, natočí ho právě oni!” Tak se taky stalo. Příběh plný fanatické slávy a drtivého pádu byl tak vděčným materiálem, ale také tvrdým oříškem, který Kapadia rozlouskl fantasticky.

Pro všechny

Na stopáži dvou hodin totiž prožijeme napětí, lítost, dojetí a mnoho dalších emocí. To vše díky neuvěřitelnému příběhu malého argentinského génia, kterému se jeho sláva vymkla kontrole. Tvůrce filmu však dokonale zhodnotil vzácný dobový materiál, který obsahuje dokonce záběry ze soukromí Diega Maradony.

Hned v úvodu jsme nekompromisně vrženi do víru života fotbalisty, kterého lidé v Argentině a Neapoli pokládali takřka za boha. Dramatická honička s paparazzi, ve zkratce naznačený neúspěch angažmá v FC Barcelona nás nakonec dovede do „špinavé” Neapole, kde se v té době možná trošku překvapivě tento fotbalový génius usadil. Průměrný klub takřka sám dovedl k neočekávanému ligovému titulu a jeho sláva tak mohla nabobtnat do takových výšin, z kterých už čeká jenom strmý pád.

Přestože sleduje světoznámou osobnost, film nám velmi hutným způsobem vyprávění poodhalí i skutečnosti, které nebyly do té doby příliš známé. Příběh chlapce z chudinské čtvrti, který celou rodinu vykoupil z bídy svým talentem, prostě vtáhne všechny, nehledě na to, jestli jste fotbalovými fanoušky.

Lepší než dokument

Dokumentární snímky na diváka většinou útočí svou autenticitou. Pravda, která se předává skrze emoce, tak často přehluší průměrné filmové vyprávění. To se však u snímku Diego Maradona neděje. Fascinující a mnohdy šokující příběh člověka, který se zapletl s neapolskou mafií a propadl závislosti na kokainu, by sám o sobě obstál i v běžné televizní podobě.

Kapadia však dobové záběry a fotografie skládá dohromady tak schopně, že zapomínáte na to, že sledujete dokument. Hlas pamětníků a dobové snímky z večírků, napínavě sestříhaná fotbalová utkání a dramatické zlomy v životě jednoho fotbalového génia jsou intenzivním zážitkem, který ve vás zanechá nesmazatelnou stopu.

Diego Maradona je film o mnoha žánrech. Zažijete zde prvky detektivky, epické drama, psychologický portrét rozpolcené osobnosti či přehnanou veselohru s tragickým koncem.

V historii kinematografie není tolik dokumentárních snímků, jež obstojí u masového diváka a navíc v kinosále. Film Diego Maradona však i díky skvělému zvukovému zpracování, dramatickému střihu a výstižnou hudební složkou dávají potřebné koření navíc. Kupte si lístek a pohodlně se usaďte v kinosále, uvidíte nefalšovaný zápas plný neuvěřitelných zvratů.