Nejhorší pražská křižovatka. Podivné kouty, ráj odpadu a veřejné toalety

Architektonický výkvět Prahy. Nevzhledné kontejnery v centru dění
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Pět let po vzniku projektu revitalizace oblasti Palmovka jsou vidět nenápadné zásahy, které budí naději do budoucnosti, ale zatím je tento dopravní uzel stále ostudou veřejného prostoru nejbohatšího města v České republice. Jaké „úlety” můžete na Palmovce stále potkat?

Poněkud vzdálená centru města se nachází velmi rušná křižovatka s názvem Palmovka. Pokud se pustíte do hledání nějaké palmy v okolí, budete zklamáni. Místo toho na vás dýchne jistě specifická atmosféra. Veřejný prostor zde však na mnoha místech strádá a je spíše smutnou vizitkou Prahy 8, že už dlouhá léta nechává místo bez radikální proměny.

Malé stopy snahy jsou však viditelné, protože Praha 8 se postupem času stává velmi lukrativní čtvrtí, kde vznikají nové developerské projekty, které zároveň vytvářejí tlak na vyšší úroveň kvality života i ve veřejném prostoru. Stále jsme však svědky několika neuvěřitelných omylů, které čekají na odstranění. O co konkrétně jde?

Pomalá revitalizace

Dlouho neřešená situace kolem dopravního uzlu Palmovka, kam se každý den vydá velké množství obyvatel Prahy, je ostudou Prahy. Závazek z roku 2014 je stále nenaplněn. Tehdy se město ve spojení s Institutem plánování a rozvoje Prahy zaručilo, že zpracuje urbanistickou studii, aby se tento prostor stal do budoucna příjemným centrem východní části Prahy.

Ten je však stále pod dekou neschopnosti a komplikované byrokracie. Konkrétních kroků je jako šafránu. Pokud se na Palmovce pozorně rozhlédnete, zjistíte, že tolik zanedbaných prvků ve veřejném prostoru na jednom místě budete hledat v jiné čtvrti Prahy jenom stěží.

Masivní útok nesmyslně rozmístěných reklamních poutačů všech velikostí, nepochopitelný nepořádek, absurdně vypadají mobiliář, kdy vedle rozpadlé lavičky leží pohozený koš s odpadky a odporná stavba pro řidiče tramvaje v samém centru prostoru.

To je jen pár drobností, které se na Palmovce podepisují jako jizvy, které se budou hojit ještě hodně dlouho. Zvyk je totiž železná košile a občané si možná už těch opravdu ošklivých věcí ani nevšímají.

Veřejný prostor

Ideální veřejný prostor má být bez překážek a věci jako čistota jsou samozřejmostí. Praha není chudé město, ale evidentně špatný hospodář. Lidé platí daně, aby je jim stát vracel pomocí veřejné služby. Školky, školy, ale také chodníky, náměstí. Věcí, které má město na starost, je jistě mnoho a nelze všechny vyřešit mávnutím kouzelného proutku.

Na Palmovce však potkáte anomálie, které jsou ostudou a spíše důkazem neschopnosti a lhostejnosti výkonné moci. Politik a volič se tak evidentně spokojí se slibem. Činů je totiž na tomto frekventovaném místě splněno opravdu málo.

Funkčnost veřejného prostoru totiž může být inspirativní. Nutno dodat, že takový malý ostrůvek nového trendu uvidíme i nedaleko východu z metra, kde je zapracované nové posezení s veřejnou knihovnou. Bohužel se jedná o výkřik ve zdevastovaném údolí.

Rozsáhlý prostor Palmovky si zaslouží hlubší a koncepční architektonický projekt. Pokud bychom se na svět podívali očima Vídně, Kodaně či jiné evropské metropole, kde pochopili, že veřejný prostor pozitivně promlouvá do života všech, kteří se zde objeví, mohli bychom se chlubit nádherným prostranstvím, jež pomůže zvednou úroveň města zase o několik pater výš. Místo toho zde probíhá zoufalé zklamání, jež hlava nebere.

Snad tato slova budou stejně tak zoufalým výkřikem. Praha 8 totiž plánuje revitalizaci projektu za 6 milionů a pokud se výše zmíněná slova vyvrátí a Palmovka se stane tím, čím by mohla být, tak se veřejně omluvím. Pojďme chtít lepší život nejenom pro náš osobní prospěch, ale pro veřejný prostor, který zlepší kvalitu života v našem hlavním městě.