Spisovatelé a hospody: Kam chodil Švejk a kde se Hrabal potkal s americkým prezidentem

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Česká literatura je spojena s hospodami. Žánr takzvané hospodské historky se dokola a dokola objevuje v úspěšných románech českých spisovatelů a takového Bohumila Hrabala nebo Jaroslava Haška bychom si bez piva představili jen stěží. A jaké jsou nejznámější hospody spojené s literaturou a s uměním?

U Zlatého tygra

V Husově ulici, v samém srdci Prahy, kde jsou jeden vedle druhého podniky, které jdou na ruku turistům, je hospoda U Zlatého tygra. Pokud budete mít štěstí – velké štěstí – a podaří se vám dostat místo u stolu, dost možná se budete divit. Nejenže je velmi pravděpodobné, že brzy bude volná židle u vašeho stolu obsazena dalším hostem, taky se před vámi objeví pivo ještě předtím, než se vůbec stačíte podívat do nápojového lístku. Nutno poznamenat, že jedno z nejlepších piv, na které můžete v centru Prahy narazit.

Hospoda U Zlatého tygra má literární tradici jako žádná jiná – chtělo by se říct, pokud by Česká republika a Praha obzvlášť neměla podobných míst hned několik. A přesto – pravidelně sem chodil pít pivo Bohumil Hrabal, který je U Zlatého tygra samozřejmě dodnes připomínán. Asi nejslavnější chvíli zažila tato hospoda, když se tu Bohumil Hrabal setkal s americkým prezidentem Billem Clintonem. Setkání byl přítomen i Václav Havel.

Kravín

V takzvaném Kravíně v Korunní ulici vznikla Strana mírného pokroku v mezích zákona, kterou zakládal Jaroslav Hašek, autor asi nejslavnější (snad spolu s babičkou) postavy v dějinách české literatury, dobrého vojáka Švejka. Strana mírného pokroku v mezích zákona byla recesistické uskupení, s nímž si Hašek a další "straníci" užili své. A své si s tímto spolkem tehdy užili i občané.

Jaroslav Hašek je vedle Bohumila Hrabala asi nejznámější český spisovatel a milovník piva v jednom. Dodnes se vykládají historky o tom, jak neměl peníze pivo, a tak psal povídky a jiné drobné literární útvary, které rozesílal do všemožných časopisů – jednou pod vlastním jménem, jednou podepsané pseudonymem, jindy pouze s šifrou. Badatelé, kteří se Jaroslavu Haškovi věnují, nemají po letech v mnoha případech jasno, co je skutečně dílem slavného spisovatele a co nikoliv.

Častým návštěvníkem hospod byl samozřejmě i Josef Švejk. Stěží by asi mohl tento románový hrdina obejít všechny hospody, které dnes jeho ilustrací z pera Josefa Lady lákají, to však neznamená, že by se Švejkovou přítomností pochlubit žádná hospoda.

Pokud byste se chtěli vydat po Švejkových stopách, skvělou volbou je nuselská hospoda U Bansethů. A to nejen díky skvělému pivu, které zde čepují. Literární tradice je zde všudypřítomná a není umělá.

U Pinkasů

V centru Prahy je hospoda U Pinkasů, kde sice musíte mít štěstí, chcete-li chytnout místo, ale rozhodně nebudete nějakého toho čekání litovat. Hospoda je zajímavá nejen tím, že zde mají v nabídce nápojů uvedenou neobvyklou míru piva - 0,47 litru. Zdi jsou zde lemovány fotografiemi umělců a významných osobností, které si podnik oblíbily či které jej alespoň sem tam navštívily. A seznam je to dlouhý a vskutku pestrý. Namátkou: T. G. Masaryk, Werich s Voskovcem, Zdeněk Štěpánek či Václav Pšenička. A samozřejmě i Bohumil Hrabal.