Staněk, Šmarda a další: Když je ministr kultury na očích víc než obvykle

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Stěží si vzpomeneme, kdy naposledy byl ministr kultury tolik na očích. Ministerstvo kultury – a vlastně i kultura jako taková – stojí bohužel dlouhodobě trochu stranou zájmu, a pokud se nestane součástí politických rošád, lidé se o něj spíše nezajímají. Proto připomínáme několik výrazných jmen, která post ministra kultury zastávala.

Pavel Tigrid

Jeden z nejslavnějších českých novinářů, který žil mezi roky 1917 a 2003, působil jako ministr kultury v první vládě Václava Klause. V rámci samostatné České republiky byl vůbec druhým ministrem kultury po Jindřichu Kabátovi z KDU-ČSL. Post zastával Pavel Tigrid, mimo jiné autor knihy Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, od ledna roku 1994 do července 1996. Po volbách už se na post nevrátil, nadále působil třeba jako spolupracovník Svobodné Evropy. I pro svou vytrvalou kritiku totalitních režimů je Pavel Tigrid dodnes jednou z čelních postav české kultury jako takové.

Milan Uhde

Od června roku 1990 do července roku 1992 působil v rámci československé federace jako ministr kultury Milan Uhde, slavný spisovatel a především dramatik, jehož Balada pro banditu z roku 1975, muzikálová adaptace knihy Nikola Šuhaj loupežník, je dodnes uváděna. Milan Uhde působil na postu ministra kultury ve vládě Petra Pitharta a k zastávání této pozice se později vyjádřil s tím, že jí "zcela propadl". V současnosti třiaosmdesátiletý Milan Uhde nadále publikuje – ještě donedávna třeba přispíval do literárního obtýdeníku Tvar.

Martin Stropnický

Politické působení Martina Stropnického si dnes spojujeme především s hnutím ANO a s jeho lídrem Andrejem Babišem. Dlouho předtím, než bylo ANO vůbec založeno, však tento herec zastával post ministra kultury, konkrétně mezi lednem a červencem roku 1998 ve vládě Josefa Tošovského. Martin Stropnický, který vloni ohlásil, že končí s vysokou politikou a stal se velvyslancem v Izraeli, zastával ještě post ministra zahraničních věcí a obrany.

Helena Třeštíková

Projekty režisérky Heleny Třeštíkové, jako jsou například Katka, Strnadovi či seriál Manželské etudy, vždy vzbuzují široký ohlas. Ohlas vzbudilo i jmenování Heleny Třeštíkové na post ministryně kultury v roce 2007. Dnes sedmdesátiletá dokumentaristka zastávala tuto pozici jen krátce, 9. ledna nastoupila a 27. ledna na post rezignovala. Vadil jí tehdy politický tlak na obsazení míst náměstků.

Po Heleně Třeštíkové nastoupil na post ministra kultury Václav Jehlička, jenž jej zastával více než dva roky. Ukončil tak období, kdy se pozice ministra kultury obměňovala vcelku rychle.

Pavel Dostál

Vůbec nejdéle – od roku 1998 do roku 2005 – se na postu ministra kultury udržel Pavel Dostál, který byl nominantem sociální demokracie. Divadelník, který stál u zrodu olomouckého souboru Skumafka, se narodil v roce 1943 a zemřel v roce 2005. V roce 2015 vyznamenal prezident Miloš Zeman Pavla Dostála medailí Za zásluhy. Jako politik byl Dostál mezi lidmi poměrně oblíbený, dlouhodobě byl však ve sporu s katolickou církví.

V mládí byl Pavel Dostál členem KSČ, do strany vstoupil ještě předtím, než mu bylo dvacet, v roce 1962, a vystoupil v roce 1969. Proto mu byla v roce 1971 zakázána veškerá umělecká činnost a takřka do sametové revoluce musel zastávat dělnické funkce.