Úspěch českých očních chirurgů: První pacienti mají v oku biologickou mikročočku pro čtení bez brýlí

Rohovkový implantát je přesně vytvarovaný pomocí laseru, nový je i způsob vkládání implantátu do oka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mezi pacienty, kterým byla do oka voperována biologická mikročočka americké firmy, už jsou i Češi. Implantaci nové mikročočky umožňující čtení bez brýlí provedl světově uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka.

Už po čtyřicátém roce věku potřebuje téměř každý člověk brýle na čtení. Lékaři dosud tento problém řešili implantací umělé čočky do jednoho oka. Implantace mikročočky z kolagenu je novinkou. Oproti umělé nitrooční čočce s sebou nese řadu výhod.

„Jakýkoliv chirurgický zákrok uvnitř oka u pacienta, který vidí dobře do dálky, ale nechce používat brýle na čtení, je dle mého názoru příliš invazivní. Naopak implantace mikročočky do rohovky je šetrná metoda, která má nepoměrně méně rizik než operace uvnitř oka. Mikročočky pro tento účel už existovaly dříve, ale v praxi se příliš neosvědčily, protože syntetický materiál, ze kterého bývaly vyráběny, se v rohovce dlouhodobě špatně snášel. Nová mikročočka americké firmy Allotex je první z nové generace vyráběné z biologického materiálu,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Už tři hodiny po operaci čtou

Rohovkový implantát je přesně vytvarovaný pomocí laseru, nový je i způsob vkládání implantátu do oka. Mikročočka se vloží pod tenkou vrstvu rohovky vytvořenou laserem. „Zmíněná firma vyrábí mikročočky z biologického kolagenu získaného z rohovky z oční banky novým patentovaným způsobem s vysokou přesností, který navíc umožňuje sterilní skladování implantátů při pokojové teplotě. Cílem je zlepšit zrak na čtení implantátem, který je vysoce biokompatibilní a přesně vytvarovaný,“ doplnil Pavel Stodůlka.

Mezi pacienty, kterým byla do oka voperována biologická mikročočka, byli i Češi. Už tři hodiny po operaci byli všichni pacienti schopni číst bez brýlí. „Hned ráno po operaci jsem si bez brýlí přečetla příbalové informace na očních kapkách, složení mého ranního jogurtu, včetně všech E i doby trvanlivosti, bez brýlí! Tuhle zprávu píši na mobilu také bez brýlí. Autem jezdím také bez problémů,“ napsala hned druhý den po operaci jedna z pacientek.

Operace rohovkové mikročočky pro čtení bez brýlí se provádí laserem, je minimálně invazivní, bezbolestná a netrvá déle než 15 minut. Operace je vhodná pro pacienty, kteří používají brýle na čtení, ale do dálky vidí dobře. 

Klíčová slova: