Slavné děti slavných rodičů: Kdo úspěšně pokračoval ve vyšlapané cestě

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když má člověk slavné rodiče, život může být o něco těžší. Minimálně ve chvíli, kdy se podobně jako otec nebo matka pokouší prorazit. A o to víc, když si za obor svého zájmu vybere ten samý který rodič. Buď se musí smířit s tím, že bude stát dlouho, možná navždy ve stínu, nebo mu naopak bude mnoho lidí předhazovat, že uspěl jen díky jménu. Kdo se s něčím podobným potýkal a byl nakonec úspěšný?

Ivan Olbracht

Jeden ze "silné trojky" spisovatelů, vedle Karla Čapka a Vladislava Vančury, kteří udávali ráz české literatury v meziválečném Československu, původním jménem Kamil Albrecht Zeman. Ivan Olbracht je dodnes čten, a to především díky knize Nikola Šuhaj loupežník, kterou zdramatizoval Milan Uhde pod názvem Balada pro banditu, či Golet v údolí. Přestože jsou dnes Vančura i Olbracht trochu zastíněni oblibou Karla Čapka, která hraničí se zbožštěním, svého času se tito tři v nadsázce přetahovali o pozici nejvlivnějšího a nejoblíbenějšího československého spisovatele.

Co se vedle zmínek o nejvýznamnějších dílech při hodinách českého jazyka a literatury v souvislosti s Ivanem Olbrachtem často zmiňuje, to je skutečnost, že otcem tohoto literáta, který byl v roce 1947 jmenován národním umělcem, byl Antonín Zeman. Respektive Antal Stašek, což je jméno, pod nímž se Olbrachtův otec, rovněž literát, autor slavné knihy Blouznivci našich hor, prosadil. Ačkoliv se i Antal Stašek zapsal do dějin české literatury velmi výrazně, zde mladší rodinný příslušník přece jenom ční.

Ziggy Marley

Snad až Usain Bolt nyní snese srovnání, do doby jeho atletického kralování jednoznačně platilo, že světově nejslavnější jamajský rodák se jmenuje Bob Marley. Zpěvák, skladatel a nejznámější představitel reggae sice zemřel předčasně ve věku třicet šest let, to však neznamená, že se do té doby nestihl proslavit po celém světě. Stejně jako proslavil Jamajku. A reggae. A taky možná marihuanu, to už je ale na jiný článek. A aby toho nebylo málo, za svůj krátký život stihl Bob Marley zplodit tolik dětí, že třeba česká verze wikipedie uvádí u hesla Ziggy Marley, že se jedná o nejstaršího "ze 13 synů Boba Marleyho".

Pravda je trochu jinde – Bob Marley měl dětí "pouze" devět. Co však odpovídá, to je skutečnost, že Ziggy Marley je synem reggae legendy a že kráčí v otcových šlépějích. Podobně jako třeba sourozenci Damian či Stephen. Ziggymu Marleymu je padesát let, získal osm cen Grammy a v posledních letech se jedná o možná vůbec nejslavnější tvář současného reggae. Nedávno tento zpěvák vystoupil i v Praze.

Adam Mišík

Adam Mišík je český herec a zpěvák, který narodil v roce 1997 a již v roce 2006 se objevil v jedné z významnějších rolí ve filmu Kráska v nesnázích, o pár let později začal zpívat ve skupině The Colorblinds a fanoušci jeho otce mohli jeho dráhu bedlivě sledovat a ptát se, zda bude kráčet v otcových šlépějích. Otcem Adama Mišíka je totiž Vladimír Mišík, dvaasedmdesátiletý zpěvák a legenda české rockové hudby.

Dodnes je památný slogan "Nechte zpívat Mišíka", který se objevoval v Holešovicích v době, kdy byl Vladimír Mišík režimem zakázán. Jeho písně Slunečný hrob či Variace na renesanční téma jsou stálicemi české hudby. Ti, kdo neposlouchají Mišíkovu hudbu, si snad alespoň vzpomenou na rok 2013, kdy umělec odmítl převzít státní vyznamenání z rukou Miloše Zemana. Letos zazpíval na demonstraci na pražské Letné. Můžeme jen doufat, že na jeho kariéru další generace hudebníků navážou. I kdyby to nebyl dvaadvacetiletý syn Adam.