Kraj požaduje vrácení dotace pár desítek tisíc. Dobře, ale proč nevadí i miliony pro Babiše?

Padesát milionů, které byly zřejmě čerpány neoprávněně na Čapí hnízdo, vedení kraje nevadí
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Středočeský kraj bude požadovat vrácení padesátitisícové dotace na uspořádání sobotního vlasteneckého setkání v Příčovech na Příbramsku. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) organizátoři kraj v žádosti uvedli v omyl. Zvláštní, že jí zřejmě nevadí milionové dotace pro jejího šéfa Andreje Babiše na Čapí hnízdo. Tam se totiž projevuje spíš opačným směrem. Byť o smyslu a cílech zmíněné akce se dá určitě polemizovat a rozhodnutí kraje může být pořádku.

Hejtmanka uvedla, že sobotní akce v Příčovech nebyla pouhou zahradní slavností k výročí vysvěcení kaple. Stala se podle ní setkáním názorových proudů, s nimiž se Pokorná Jermanová, jak uvedla, absolutně neztotožňuje a od nichž se osobně distancuje jako občan i jako politik.

Setkání, kterého se zúčastnili například předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, protiislámský aktivista Martin Konvička, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl či poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), organizovala majitelka tamního zámeckého areálu Alice Tomková se Sdružením přátel bílého heterosexuálního muže. Akci prý poznamenala rozmíška s aktivisty s duhovými vlajkami, kteří její konání označili za fašistickou hrozbu. Účastníci setkání po nich měli házeli jablka.

Proč to nedělali externisté?

V žádosti o dotaci stojí, že půjde o zahradní slavnost k výročí vysvěcení kaple svatého Vojtěcha v Příčovech, která bude zároveň chápána jako vlastenecká. Pořadatelé uvedli, že se chtějí každý rok věnovat jinému tématu, letos to měl být Mezinárodní den původního obyvatelstva, připadající na 9. srpna.

Pokorná Jermanová v prohlášení dále tvrdí, že kraj poskytuje podporu z Fondu hejtmana každoročně desítkám žadatelů a jde o obce, instituce, sdružení i soukromé subjekty. Fond tak podle ní podporuje mnoho společenských, kulturních či sportovních akcí. "Není však naším cílem cenzurovat obsah těchto akcí. Rada schvaluje předložené projekty v dobré víře," dodala hejtmanka. Možná ale, kdyby se podivní zaměstnanci na externí smlouvy, kteří daňové poplatníky stáli miliony, zabývali právě touto problematikou, dnes mohl být klid. Místo toho brali peníze v podstatě za nic.

Organizátoří prý neříkali pravdu

"V demokratické společnosti sice mají mít své místo všechny názorové proudy, ale v tomto případě nás organizátor akce ve své žádosti uvedl v omyl, a proto budeme požadovat vrácení dotace," napsala hejtmanka. Dodala také, že v době schvalování žádosti byla na mateřské dovolené.

Jeden z organizátorů akce Petr Hampl řekl, že neví, co má Pokorná Jermanová na mysli. Na akci podle něj vystoupilo zhruba dvacet řečníků včetně docentů a profesorů z univerzit či významných spisovatelů. "Nevím, jestli to lze nazvat nějakým proudem. Snažil jsem se naopak panely sestavit tak, aby to bylo vyvážené, aby proti sobě seděli lidé různých názorů a trochu se to střetávalo," dodal.

Organizátoři v žádosti avizovali mši, přednášky a kulturní program. Setkání mělo vyznít jako den ctění tradic, respektu k minulým generacím a také jako den v duchu národního obrození. "Ve velkých městech je intelektuálních počinů mnoho, na vesnici toto není. Proto chceme autory různých společenských knih a statí (napříč společenským a politickým spektrem, prostě bez nějakého úzkého vyhranění) do Příčov každoročně zvát a vytvořit tento 'salón' pro nejširší veřejnost a 'salón' pod otevřeným nebem," uvedli.