Klekli na ně? AVE CZ dostalo pokutu dva miliony za nepravdivé údaje v hlášení

Pro firmu nejde o první peněžitý postih
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dvoumilionovou pokutu za nepravdivé údaje v hlášení o produkci a nakládání s odpady za roky 2016 a 2017, které ohlásila městskému úřadu v Čáslavi na Kutnohorsku a magistrátu v Mladé Boleslavi. Potvrdila to mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Inspekce provedla v listopadu 2017 prověrku plnění povinností stanovených integrovaným povolením, které společnosti AVE CZ vydal středočeský krajský úřad pro první fázi provozu skládky Čáslav a pro provozovnu Benátky nad Jizerou.

U odpadů přijatých a uložených do obou skládek měl být podle ČIŽP uveden správně kód způsobu nakládání s odpadem D1, tedy ukládání v úrovni nebo pod úrovní terénu, nikoli kód způsobu nakládání N1, který značí využití odpadů na povrchu terénu s výjimkou využití odpadů na skládce. Tento způsob ohlašování údajů o nakládání s odpady ve svém důsledku podle inspekce způsobuje velmi výrazné zkreslení údajů.

Nebyla to první pokuta

"Provozovatel ohlašoval odpady pod jiným kódem, a tím se jich zbavoval. Odpady, které v daném případě provozovatel používal při jejich ukládání současně jako konstrukční prvky skládek Čáslav a Benátky, neměly povahu technologického materiálu pro technické zabezpečení skládky, ale odpadů ukládaných na skládce, byť ukládaných způsobem, který současně zajišťoval těleso skládky," řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Praze Václav Beroušek.

Inspektoři ČIŽP v minulosti uložili společnosti několik pokut. V březnu 2015 pokutu jeden milion korun za ohlášení nepravdivých údajů za rok 2013, v říjnu 2016 pak pokutu jeden milion korun za ohlášení nepravdivých údajů za roky 2014 a 2015. V prosinci 2016 pak firma dostala další milionovou pokutu za ohlášení nepravdivých údajů za roky 2014 a 2015.

Klíčová slova: