Počasí houbám přeje, lidé nosí plné koše. Rostou hřiby, křemenáče, ale třeba i chutné kotrče

I takovéto parádní kousky se dají najít. Jaké další úlovky lidé z lesů nosí?
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Konečně to pořádně začalo! Díky posledním několika deštivým dnům hlásí houbaři doslova žně téměř po celé České republice. Některé části země jsou na tom lépe, jiné hůře, ale alespoň něco se dá najít v podstatě všude. Kromě "tradičních" hub však rostou i vzácnější, přesto velmi chutné druhy.

Zatímco ještě minulý týden byli uspokojeni houbaři jen v některých částech země, teď už je to jinak. Nemusíte až do Beskyd, abyste si z lesa odnesli plné košíky. Faktem je, že například středočeský kraj je zatím spíš "královstvím" babek, o ty lidé doslova zakopávají.

Ať vyrazíte třeba k Doubku či k Uhlířským Janovicím, máte téměř stoprocentní jistotu, že najdete. Ovšem babky je třeba probírat už v lese, jinak si domů odnesete spoustu biologického odpadu. Jejich červivost je totiž docela vysoká, navíc čím déle nosíte červivé houby v košíku, tím více je znehodnocujete.

Najít se dá téměř všude

Už v největším kraji v zemi to ale vypadá, že se začínají "probírat" i další druhy hub. Například výskyt hřiba hnědého bude zřejmě hojnější už za několik málo dní. „Už se klubou. A vzhledem k předpovědi počasí to vypadá na opravdové žně. Zatím ty babky, i když včera jsem našel opravdový skvost, kotrče kadeřavého,“ pochlubil se pan Martin z Úval. I podle něj si stačí vybrat jakýkoli les. „Je to tak, něco najdete fakt všude.“

Zmíněný kotrč kadeřavý patři mezi vzácnější kousky, není snadné ho najít. Většinou parazituje na kořenech borovic, vzácněji se vyskytuje na modřínech nebo smrku. Ale když už se vám to povede, jde o chuťově úžasnou houbu. Vynikající je v těstíčku, obalený v klasickém trojobalu, ale pochutnáte si i na polévce ve stylu držťkové.

Vysočina nebo Beskydy, to je paráda

Jestli si však chcete užít "vysokou školu" boubaření, je třeba popojet o něco dále. Skvělé nálezy hlásí Vysočina, ať už jde o různé druhy hřibů, či třeba v poslední době celkem vzácné ryzce syrovinky. V tomto případě se přitom jedná o jednu z nejchutnějších hub. Stačí máslo, kmín, sůl, pár syrovinek a máte jídlo, po kterém se budete ještě dlouho olizovat.

Klasickou houbařskou baštou jsou Beskydy, zejména kolem Dolní Lomné lidé z lesů nosí výstavní kousky. Přidávají se i Orlické hory, kolem Desné to vypadá na dobrou volbu. Pěkné houby už se nacházejí i na Vsetínsku, Pardubicku či kolem Opavy. Naopak Plzeňsko zatím nevypadá moc dobře, ale snad i tam se situace už brzy zlepší.