Unikátní archeologický nález. Našly se původní části hradu z gotiky

Hrad Helfštýn skrývá unikátní poklady...
 

Archeologové objevili při průzkumu na hradě Helfštýně části gotických místností původního hradu. Odkryli je pod sutinami v renesančním paláci, který je nyní rekonstruován. Objevení částí starého gotického paláce, na jehož základech vznikla při renesanční přestavbě v 16. století současná stavba, označují za unikátní v regionálním i tuzemském měřítku.

"S trochou nadsázky lze říci, že se nám podařilo objevit hrad pod hradem, tedy části gotických místností východního paláce z doby pánů z Kravař. Díky radikální renesanční přestavbě, během níž došlo k zasypání některých původních místností stavební sutí, se nám zakonzervoval původní stav jejich interiéru," uvedl Schenk.

Archeologové na místě pracují od podzimu 2017, kdy se s rekonstrukcí renesančního paláce začalo. V letech 2017 a 2018 se výzkum soustředil do prostor západního parkánu a na plochu palácového nádvoří.

Gotická omítka

Od letošních prázdnin zkoumají odborníci jednotlivé místnosti hradního paláce, kde byly kvůli stavbě odstraněny nepůvodní podlahy. Právě tam narazili archeologové pod vrstvou stavební suti na část zachovaného interiéru jedné z místností starého gotického paláce. Dochované fragmenty s původními barevnými nátěry navíc vydaly odborníkům i svědectví o úpravě tehdejších interiérů - zastoupena je černá, bílá a červená barva.

Na povrchu zdí archeologicky odkrytého interiéru se podle Schenka dochovaly tři vrstvy gotických omítek, z nichž nejstarší nese na několika místech relikty malované výzdoby. "Za unikátní lze považovat zbytky heraldické výzdoby. Jde o nakoso umístěný erb, který je barevně dělen na několik polí. Případné určení, kterému rodu by mohl erb náležet, bude předmětem dalšího výzkumu. V rámci hradů Olomouckého kraje jde o zcela výjimečný doklad vysoké úrovně středověké architektury, který pochází z archeologického kontextu," doplnil Schenk.

Vzácná kamna

Archeologové při průzkumu objevili také soubor zlomků pozdně gotických reliéfně zdobených kamnových kachlí datovaných přibližně do roku 1500 s heraldickými motivy pánů z Kravař a Albrechta Kostky z Postupic, který Helfštýn vlastnil v letech 1467 - 1474. Za pomoci detektoru kovů odborníci objevili také čtyři stříbrné mince; při celém výzkumu jich nalezli už stovku. Posledním objevem je nález gotického oblouku původního vstupu do paláce, dodal vedoucí archeologického výzkumu.

Rekonstrukce paláce, který patří k největším renesančním stavbám v Česku, začala na podzim 2017 a dokončena má být příští rok. Budova je řadu let uzavřena, palác je bez střechy přes 200 let.