Ráj pro české turisty: Komfort i zábava za slušné peníze, to jsou bulharské Zlaté písky

Zlaté Písky jsou významné přímořské letovisko a část města Varna na severním bulharském černomořském pobřeží
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Do konce prázdnin už sice zbývá jen pár týdnů, to však neznamená, že byste ještě nemohli vyrazit na fajn dovolenou. Jestli se rozhodujete, tak vám pomůžeme. Zlaté písky jsou jedním z hlavních prázdninových středisek v Bulharsku, ležící zhruba 4 km od dlouhé pláže podél Černého moře. Rok co rok navštěvuje toto místo i stále více Čechů. Na co všechno Bulharsko a konkrétně Zlaté písky lákají nejen české turisty?

Zlaté písky si za řádku let oblíbilo několik tisíc Čechů, kteří sem pravidelně dojíždí za rekreací, odpočinkem i zábavou. Zdejší pláže mají, jak už název napovídá, zvláštní zlatavou barvu písku a i to je jedním ze specifik zdejších míst.

Golden Sands, jak se zdejší letovisko v angličtině nazývá, se řadí v jinak levném Bulharsku mezi dražší letoviska. Nabízí za to ale poměrně solidní služby, od hotelu s luxusním pokojem a bazénem, přes povětšinu all inclusive stravu, až po zábavu na plážích a ve městech konče.

Malá Eiffelovka i nespočet restaurací

Zejména turisté ocení celou řadu lákadel, od nejrůznějších pouťových atrakcí s velkým ruským kolem, přes vodní park, až po dvacetimetrovou napodobeninu „Eiffelovky“, která na bulharském pobřeží slouží jako restaurace.

Bulharské Zlaté písky lákají turisty na moderní hotely, bohaté all inclusive stravování, krásné pláže i moře, zábavu na plážích i ve městech nebo na přírodní rezervaci, vhodnou k podvečerním procházkám.

Za zmínku stojí snad jedna z největších koncentrací bazénů na světě, ten svůj má skutečně každý hotel, povětšinou se sladkou vodou a koktejlovým barem. Tak, jak tomu bývá ve většině přímořských destinací, i tady se, především z důvodu vysokých denních teplot, začíná žít hlavně po západu slunce. Zaplní se místní restaurace, taverny, bary i vyhlášené diskotéky, ve kterých se tančí pravidelně až do rána, a to aniž by hluk výrazně obtěžoval hosty v nedalekých hotelích.

Pláže, promenády i moře na jedničku

Na plážích jsou k dispozici, především za poplatek, slunečníky a lehátka. Také WC se platí, a to za cca 15-20 korun, stejně tak jako sprcha. Pláže jsou pravidelně upravované a moře také nemá chybu...

Pokud nás přepadne hlad, je možné snad na každém kroku ze stánku ochutnat místní i mezinárodní kuchyni. Obligátní je především pobřežní promenáda, což je silnička vedoucí na kraji pláže, po které chodí spousta lidí a zákaz vjezdu sem mají veškerá auta. Promenáda je obklopena spoustou stánků i restaurací, které ale patří k těm nejdražším v celém letovisku. Zlaté písky jsou vůbec, ve srovnání s cenami v jiných částech Bulharska, výrazně dražší destinací, a to o zhruba 50-60 %. Polední obědové menu se tu pořídí od zhruba 300 korun.

Přírodní rezervace jedním z místních lákadel

Nad jednou z místních hlavních silnic na nás vykoukne další lákadlo místní destinace - přírodní rezervace Zlaté písky, která je ideální zejména na podvečerní procházky. Lesy zde jsou listnaté, převážně habrové s výrazným zastoupením jasanů, jilmů, dubů a dřínu, ale i ostatních druhů stromů a keřů je tu nespočet. Stejně jako živočišstva.  

Hluboko v lese je i další pýcha místních - pramen pitné vody přestavěný do podoby jakéhosi napajedla. Jmenuje se Fontána sedmipočetníků, to jest fontána sedmi svatých, přičemž dva z nich jsou nám dobře známi - Cyril a Metoděj.

Komfort za slušné peníze

Jak jsme již zmínili, dovolená v destinaci Zlaté písky patří, i přes solidní komfort, k těm levnějším. Ceny leteckých zájezdů se v červencových termínech a stravou all inclusive pohybují od zhruba 13 tisíc korun za týden. Autobusem, kterým ale cesta trvá dlouhých cca 24 hodin, pak seženete zájezd již od 10 tisíc korun, opět s all inclusive. Pokud byste se chtěli do Bulharska vydat autem, počítejte pak s minimálně 18hodinovou jízdou.