Krejčířova vila v Černošicích shořela. Symbolické místo kriminálního zločinu v plamenech

Vila Radovana Krejčíře prošla po požáru renovací a doslova vstává z popela
 

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci rozsáhlý požár, plameny zničily téměř celou střechu. Na místě nyní zasahuje osm jednotek hasičů, je vyhlášen druhý stupeň požárního poplach. Dům, na který byla kvůli Krejčířovým dluhům uvalena exekuce, je dlouhodobě neobývaný. V dražbě se vilu opakovaně nepodařilo prodat.

"V 1:55 nám byl nahlášen požár rodinného domu v Černošicích. Platí tam nyní druhý stupeň požárního poplachu, zasahuje osm jednotek. Hasiči pracují v dýchací technice a rozebírají střechu, která byla zasažena v plném rozsahu," uvedla mluvčí hasičů.

Kolem 09:00 se na místě sejdou vyšetřovatelé, aby začali zjišťovat příčinu požáru. Vstup do neobývaného objektu stále není možný. Zatím nejsou informace, že by byl při požáru někdo zraněn. Zásah hasičů bude pokračovat ještě několik hodin, podle velitele zásahu minimálně do poledne, dodala Kereková.

V někdejší Krejčířově rezidenci v Černošicích si podnikatel nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka. Kdysi luxusní vila řadu let chátrá, případný kupec by tedy podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Zatím žádný zájemce se ale ani při opakovaných dražbách nenašel.

Krejčíř v base

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydala několik mezinárodních zatykačů.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.