Když náctiletí hýbou světem: Greta Thunberg v tom není sama

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Greta Thunberg, šestnáctiletá klimatická aktivistka ze Švédska, je jednou z nejviditelnějších osob světového dění posledních několika měsíců. Ať už si o dívce, která se plaví na konferenci do Spojených států na jachtě, myslíme cokoliv, je třeba jí přiznat, že na tak nízký věk se zapsala do povědomí až neuvěřitelného množství lidí.

Jméno Grety Thunberg se často skloňuje v souvislosti s Nobelovou cenou za mír. Časopis Time ji zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí roku 2019, Greta dokonce nahrála píseň s kapelou The 1975 a to je jen několik momentů, které svědčí o tom, jak moc je tato dívka na očích. Vedle mnoha obdivovatelů a následovníků se vyrojil samozřejmě i houf těch, kteří s Gretou nesouhlasí a kteří její postoje mnohdy podrývají tím, že je Gretě teprve šestnáct let. 

Je samozřejmé, že v šestnácti letech člověk nemá takové zkušenosti a možnosti. V historii, ale i v současnosti však najdeme hned několik "teenagerů", jejichž vstup do té které oblasti zapůsobil velice významně. Podívejte se na dva příklady, které ukazují, čeho jsou někteří schopní ještě před dovršením dospělosti.

Billie Eilish

Teprve sedmnáctiletá zpěvačka vystoupila tento týden v České republice. Do O2 areny se její koncert přesunul poté, co beznadějně vyprodala původní Fórum Karlín během čtyř minut. I vystoupení v O2 areně se však vyprodalo velmi rychle a samozřejmě je tak možné ptát se, zda by třeba ty Letňany…

Možná příště. Asi není třeba pochybovat o tom, že se Billie Eilish jednoho dne do České republiky vrátí. A pokud bude růst její sláva tak jako dosud, možná že se dočkáme něčeho podobného jako v případě Eda Sheerana, který musel v Letňanech pro obrovský zájem vystoupit dokonce dvakrát po sobě.

Billie Eilish je jedno z nejskloňovanějších jmen současné populární hudby. Milují ji především mladší, ba nejmladší posluchači. A je vcelku překvapivé, že muzika, kterou skládá společně se starším bratrem, je skutečně pozoruhodná. O Billie Eilish se občas mluví jako o nadžánrové zpěvačce a při pokusu o její přiřazení či srovnání skutečně moc možností nemáme. Občas se objeví jméno Lana Del Rey, občas Lorde, zčásti ji lze přirovnat i k subžánru, jemuž se říká mumble rap. Skutečnost, že budou taková přirovnání vždy trochu pokulhávat, svědčí o tom, že Billie Eilish tvoří hudbu, která je opravdu originální. V sedmnácti letech…

Arthur Rimbaud

"Božský rošťák", jak je tento básník často přezdíván, stvořil celé své literární dílo mezi patnácti a devatenácti lety. Přesto se stal nejen jedním z čelních představitelů takzvaných prokletých básníků, ale i jedním z klíčových moderních literátů, na jehož dílo navazovaly další a další generace. K Arthuru Rimbaudovi vzhlížel třeba Vítězslav Nezval, který jej jako jeden z mnohých přeložil do češtiny, ale také například punk-rocková zpěvačka a básnířka Patti Smith. Ta je mimochodem Rimbaudem celoživotně fascinovaná a dříve se dokonce vypravila do Francie s plánem napsat o básníkovi monografii.

Nejen poezie, ale i životní příběh Arthura Rimbauda zaujímá další a další generace čtenářů. Ještě v době, kdy psal poezii, navázal milostný vztah s dalším z představitelů prokletých básníků, s Paulem Verlainem, který byl o deset let starší. Společně se literáti toulali a postupně se začali oddávat opiátům a alkoholu. Paul Verlaine pak byl odsouzen do vězení, když na svého mladšího milence vystřelil z pistole a když se posléze zjistilo, že je sodomita.

V devatenácti letech Arthur Rimbaud přestal psát poezii. Zemřel v třiceti sedmi.