Bonsaj jako umělecký artefakt i relaxace. Vyžaduje roky péče, než se projeví v plné kráse

K bonsaji patří také správná miska
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná i vy máte zažito ve své paměti, že tvarování bonsají pochází z Japonska. Omyl. Už v období před naším letopočtem se umění miniaturizace stromů věnovali v Číně. Odtud se pak v 6. století n. l. dostalo do Japonska, odkud také pochází název bonsaj. Doslova to znamená strom v misce (bon je japonsky miska, sai strom) V současné době není problém si nějakou již hotovou bonsaj koupit. Chcete-li se však pustit do jejího pěstování, je nutné dodržovat některé zásady. Zde jsou.

Na první pohled se jeví hodně lákavé si pořídit bonsaj z obchodu. Představa, že tento miniaturní strom v květináči si vyžádá stejnou péči jako jiné pokojové rostliny, záhy vezme za své. Bonsaje, jež se prodávají v hobby marketech, jsou vytvarovány většinou z fikusu benjamínek a patří k těm levnějším variantám.

Ovšem pro toho, kdo se bonsaji chce věnovat a nemá zatím dostatek zkušeností, může takový stromek udělat velkou radost. Pak bude většinou stačit udržovat jeho tvar zastřiháváním větviček, které již byly nějakým způsobem tvarovány.

Bez speciálního vybavení se neobejdete

Pak tu ovšem máme bonsajisty, kteří touží si vypěstovat svoji vlastní bonsaj prakticky od semínka a v duchu přísloví „ohýbej stromek, dokud je mladý“. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, budou vás čekat roky trpělivé práce. Aby bonsaj vypadala k světu, je potřeba minimálně pěti let jejího tvarování. Bonsaje jsou opravdu vhodné jen pro trpělivé zahrádkáře, jimž nevadí, že výsledek jejich usilovné práce nebude hned vidět.

Pro pěstování bonsají je nutné se vybavit patřičným speciálním nářadím a doplňky, určenými pro  tvarování bonsají. Jsou to především:

  • nůžky a kleště na bonsaje
  • tvarovací dráty různé síly (od 1 do 8 mm)
  • různé pinzety, konvičky nebo rozprašovače
  • misky, podmisky, podstavce, dekorační figurky
  • hnojivo, zemina na bonsaje

Které stromy se nejvíce hodí pro tvarování?

Jestliže si budete tvarovat svoji bonsaj ve venkovním prostředí na zahradě, je dobré si vybrat stromy a keře, jimž vyhovují naše klimatické podmínky. A výběr je poměr bohatý, protože si můžete zasadit borovici, jalovec, smrk, buk, dub, javor, habr, lípu či skalník. Buď si je koupíte v hobby marketu, nebo přinesete z volné přírody. V lesích se nachází velmi mnoho malých semenáčků, které lze k tomuto účelu použít. Sadí se obvykle na jaře nebo na podzim. Je nutné dbát, aby měly bohatý a neponičený kořenový systém. 

Strom z volné přírody však nelze ihned dát do misky, potřebuje totiž nějakou dobu pro svoji aklimatizaci. Takže ho určitě nejprve nasaďte do volného prostoru na zahradě a nechte asi dva roky odpočívat. Teprve potom byste měli přistoupit k tomu, že mu vyberete misku, přesadíte ho a začnete s tvarováním jednotlivých větví pomocí hliníkových drátků.

Dát tvar živému stromku v misce znamená se držet určitých stylů, které bonsajisté již vytvořili, přičemž důležitým hlediskem je celkový tvar bonsaje, použitá miska nebo upravená hlína v okolí miniatury:

  • vzpřímený styl – bonsaj má rovný kmen. Jedná se o nejčastěji používaný styl. 
  • volně vzpřímený styl – kmen bonsaje je mírně zvlněný
  • šikmý styl – bonsaj má kmen viditelně sešikmený
  • volně šikmý styl – kmen bonsaje je šikmý a zvlněný zároveň
  • polokaskádový styl – bonsaj má kmen ohnutý k zemi
  • kaskádový styl – kmen bonsaje je ohnutý pod úroveň země. Většinou tento vyžaduje mít bonsaj postavenou na podstavci. 

Nejdůležitější je drátování

Bez hliníkových drátů se u tvarování stromků v misce neobejdete. Na trhu jsou k dostání v různé tloušťce podle toho, na jak silnou větev je budete používat. Obecně platí, že s přibývající sílou větviček se používá slabší drát. Stromky se zásadně drátují od spodku podle stylu, jenž jste si vybrali, a to obvykle na konci zimního období. Nezapomeňte drát včas dát pryč, aby nezarostl do dřeva. Většinou je toto nutné udělat v létě.

Pravidelné přesazování, vhodný substrát a hnojivo, zálivka

Stromky, z nichž si chceme vypěstovat bonsaj, sadíme do takového substrátu, v němž budou prospívat. Například borovice má raději sušší půdu – používáme tedy říční písek, drcenou lávu či rašelinu. Nebo si koupíme speciální substrát na bonsaje a máme to bez práce. Miniatury je nutné, aby v misce neživořily, pravidelně přesazovat. Mladší jednou za dva roky, u těch starších stromků to stačí jednou za pět let.

Bonsaje vyžadují pravidelnou zálivku, je třeba je tedy zalévat denně. Pokud nemáte dostatek času, tak se do pěstování bonsají ani nepouštějte. Jedná se totiž o koníček, jenž vyžaduje pravidelnou každodenní činnost, aby výsledek práce stál za to. Na druhou stranu bonsaje a péče okolo nich nabízejí pro stresem unavený mozek i tělo blahodárnou relaxaci, kdy se plně ponoříte do zahrádkaření a zcela zapomenete na okolní svět i své starosti. Takový koníček pohladí duši a zároveň nabízí i estetický vjem, když se kocháte svým dílem. 

Klíčová slova: