Babiš v kauze Čapí hnízdo obžalován nebude. Žalobce zastavil stíhání

Andrej Babiš si v jedné kauze může oddychnout
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Týká se to i premiérových rodinných příslušníků a spolupracovníků. Tento závěr však nemusí být definitivní, poslední slovo bude mít vedení Městského státního zastupitelství v Praze.

/DOTAČNÍ PODVOD/ Andrej Babiš a jeho blízcí čelili od roku 2017 podezření z dotačního podvodu z poškození finančních zájmů Evropské unie. Jakákoli pochybení premiér celou dobu odmítal a v neděli dokonce zopakoval, že z funkce předsedy vlády neodstoupí ani v případě, že by byl obžalován s tím, že kauza je vymyšlená. Přitom mu hrozil trest deseti let vězení.

Velmi podivné machinace

Policie stíhala i Babišovu ženu Monika, dceru Adrianu Bobekovou, švagra Martina Herodese a také někdejší členy společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou a Josefa Nenadála. V polovině dubna policie rozhodla o návrhu na jejich obžalobu. Syn premiéra Andrej Babiš mladší byl kvůli dotaci na farmu také obviněn, ovšem jeho případ byl vyloučen k vlastnímu řízení. Žije totiž dlouhodobě s matkou ve Švýcarsku.

Společnost Farma Čapí hnízdo (ZZN AGRO Pelhřimov) patřila do holdingu Agrofert Andreje Babiše. V roce 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Rok poté získala dotaci z EU určenou pro malé a střední podniky. Na tu ovšem dosáhnout nikdy neměla, byla-li by stále součástí Agrofertu. Pod křídla holdingu se společnost vrátila po několika letech. Vše tedy vypadalo jako jasná "účelovka".

Ještě to může být jinak

Andrej Babiš Agrofert vložil do svěřeneckých fondů v roce 2017. Tvrdí, že tedy nic nemůže ovládat. Je to však velmi sporné a není vyloučeno, že premiér "svůj" holding dále řídí přesto, že Farmu dnes vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila. Za zmínku stojí i fakt, že Andrej Babiš v otázce vlastníka farmy Čapí hnízdo v minulosti mnohokrát mlžil. Tvrdil, že neví, kdo ji momentálně má. Jednou to byli "nějací advokáti", jindy zase jeho dvě děti a bratr jeho manželky. 

Rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha ještě není definitivní, zkoumat ho budou jeho nadřízení. Nejspíš i proto, že podle Policie České republiky i dle evropských vyšetřovatelů z OLAF je Babišova vina zřejmá.