Čeká Zemi katastrofa? Blíží se půlkilometrový asteroid

Asteroid se blíží k Zemi - máme mít obavy?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Asi každý z nás někdy viděl film, v němž Zemi zasáhl meteorit a způsobil katastrofu nedozírného dosahu. Že se to ve skutečnosti stát nemůže? Nebuďme si tak jisti. Ne každé vesmírné těleso, které se k Zemi blíží, je totiž včas odhaleno.

 

Důkazem, že ne všechny asteroidy dokáží vědci odhalit s dostatečným předstihem, je například ten s názvem 2019 OK, který minul Zemi jen před několika týdny. Prolétl ve vzdálenosti kolem třiasedmdesáti tisíc kilometrů, což se sice může zdát opravdu hodně daleko, ale na vesmírné poměry se jedná o poměrně blízké setkání.

Mnohem větším problémem je fakt, že jej vědci na obloze objevili teprve několik dní před jeho maximálním přiblížením k naší planetě. Objekt, který se takto proplížil k Zemi, přitom měřil na šířku přibližně 100 metrů a při svém případném dopadu by způsobil opravdovou katastrofu. Podle vědců se přitom jednalo o jeden z největších asteroidů, který se v poslední době k naší planetě přiblížil. Pokud by se jednalo o skutečně nebezpečný objekt, jehož dráha by byla jen o několik „vesmírných milimetrů“ jiná, byli bychom se schopni bránit?

Půl kilometru asteroidu se blíží

Stometrový asteroid, jehož průlet je již naštěstí za námi, je ale jen „drobeček“ oproti dalšímu, který je již na cestě a můžeme jej v blízkosti Země čekat jen za pár dní, konkrétně 14. září. Tentokrát se bude jednat dokonce o více než půlkilometrové těleso, označené jako 2000 QW7, které by sice mělo Zemi minout ve vzdálenosti větší než pět milionů kilometrů, ale i tak jde ale podle odborníků o poměrně malou vzdálenost.

Přesto jsou si jisti, že se vzhledem k dráze průletu nejedná o žádné nebezpečí. Ostatně 2000 QW7 je v podstatě už náš dobrý známý. Naposledy se kolem Země mihnul v roce 2000 a jeho další návštěvu můžeme čekat v roce 2038. Naší částí vesmíru tedy prolétá poměrně často.

Tunguský meteorit varuje dodnes

Obecně nejznámějším tělesem, které dopadlo na zemský povrch relativně nedávno, byl tunguský meteorit, jehož dráha se s tou zemskou střetla 30. června roku 1908. Jeho rozměry se přitom pohybovaly v rozmezí 50 – 190 metrů a oproti asteroidu, který se blíží k Zemi nyní, se tedy vlastně jednalo o těleso poměrně malé. Přesto napáchal silou výbuchu srovnatelnou s dvěma tisíci atomovými bombami podobnými té, jež byla svržena na Hirošimu, škody na více než 2 000 km2.  

Vědci varují i uklidňují

Země je součástí vesmírného systému, v němž zkrátka čas od času dojde k velmi blízkému setkání jeho jednotlivých planet a dalších objektů, které se jím volně a nepředstavitelnou rychlostí pohybují. I naše planeta podléhá jeho zákonitostem bez ohledu na přítomnost života na jejím povrchu.

Vědci se tak musí snažit odhalovat každé potenciální nebezpečí a řešit problémy s jejich případnou likvidací a jejich současné výzkumy naštěstí – i přes všechny na první pohled děsivé zprávy – potvrzují, že je naše planeta pro příští století v relativním bezpečí.

Klíčová slova: