Otřepala se z terorismu i ze smrti expřítele. Ariana Grande je jednou z nejvýraznějších tváří populární hudby

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Do Prahy přijede Ariana Grande. Šestadvacetiletá zpěvačka je jednou z nejvýraznějších postav současné populární hudby. Její život však poznamenaly tragické události, které by si nepřál zažít nikdo. I kdyby daly impulz slibně se rozjíždějící kariéře, jako tomu bylo u Ariany Grande. 

Zdá se, že si v Praze podávají dveře hvězdy současné populární hudby první velikosti. Na začátku prázdnin zde hned dvakrát vystoupil Ed Sheeran, předminulý týden sedmnáctiletá senzace Billie Eilish a zítra dojde na šestadvacetiletou zpěvačku Arianu Grande. Všechny tři koncerty spojuje především jedno – jen stěží bychom hledali jména, která rezonují v současné populární hudbě tak výrazně.

Zatímco Ed Sheeran objel nejvýdělečnější tour v historii hudby (překonal U2), Billie Eilish je ojedinělý zjev, který lze na poli současné hudby jen velmi krkolomně nálepkovat a přiřazovat. Ve srovnání s Edem Sheeranem, jehož hudba je v podstatě ukázkovým prototypem líbivého mainstreamu, lze říct jen jedno – nebe a dudy.

Vykročit ze středu

Zajímavě je doplňuje právě Ariana Grande. Ta totiž byla dlouhou dobu považována za sice výraznou, ale nijak osobitou představitelku populární hudby. Narodila se v roce 1993 a již ve třinácti letech se objevila na Broadwayi. V roce 2013 pak debutovala albem Yours Truly, na kterém upoutal především singl The Way, který Ariana Grande nahrála společně s rapperem (je třeba podotknout, že ten byl tou dobou na vrcholu tvůrčích sil) Macem Millerem. I on sehrál podstatnou roli v jejím životě, ale postupně…

První desky napovídaly, že Ariana Grande je nesmírně talentovaná zpěvačka, která se však jen stěží vymaní ze škatulek a líbivosti, do kterých kvůli brzké kariéře zapadla. Vše se nakonec změnilo. A to způsobem, který by si žádný umělec nepřál. 22. května roku 2017 se po koncertě Ariany Grande odpálil v hale sebevražedný atentátník. Třiadvacet lidí zemřelo, více než sto utrpělo zranění. Zpěvačka se tehdy údajně zařekla, že už nikdy nevystoupí.

Již čtrnáct dní po incidentu však v Manchesteru přece jen vystoupila znovu. Benefiční akce, jejíž výdělek směřoval k rodinám obětí, hostil celou řadu výrazných jmen současné populární hudby jako Katy Perry, Justin Bieber, Robbie Williams či Mac Miller. Od té doby nabrala kariéra Ariany Grande zcela jiné obrátky.

Z prostinké hvězdy je nyní výrazný hlas, který promlouvá nejen prostřednictvím hudby, ale i na sociálních sítích. A tematicky se vztahuje nejen k bývalým láskám, ale třeba i k politickému dění. Čím dál více lidí tak propadá jejímu hlasu a Ariana Grande už tak není pouze úspěšná, její hudba získává i na osobitosti, která je v mainstreamové muzice – a snad i kultuře jako takové – tolik žádoucí. Další změnu ve vystupování Ariany Grande pocítí fanoušci, kteří navštíví její zítřejší koncert, na vlastní kůži. Vzhledem k otřesné zkušenosti totiž zpěvačka lpí na tom, aby se nic takového už nemohlo opakovat. Na její koncert tak bude možné jít pouze s průhlednou taškou.

Trable s rapperem

Nakonec ještě slibovaná životní peripetie s rapperem Macem Millerem. S tím udržovala Ariana Grande vztah mezi lety 2016 a 2018. V září 2018 byl šestadvacetiletý rapper nalezen mrtev ve svém kalifornském domě. Důvodem bylo předávkování.

Mnozí fanoušci předčasně zemřelého hudebníka samozřejmě začali osočovat Arianu Grande z toho, že smrt bývalého přítele leží na jejích bedrech. Také z tohoto incidentu se však dokázala Ariana Grande oklepat. I díky tomu mají čeští hudební fanoušci zítřek zapsán tučným písmem.