Nevoďte lvy do kina, nenechte kočky kouřit a neumírejte v parlamentu. Nejen u nás platí absurdní zákony

V Baltimoru se lev do kina nepodívá...
 

Také máte někdy pocit, že se naši zákonodárci zbláznili? Některé normy, podle kterých bychom se měli řídit, opravdu stojí za zamyšlení. Na druhou stranu na tom ale v porovnání s jinými státy pořád ještě nejsme tak špatně. Posuďte sami…

Tak například pokud byste se vydali na návštěvu ostrova Svatý Kryštof, měli byste si dávat velký pozor na pusu a způsob své mluvy – tedy pokud se nechcete zbavit značné části kapesného ve prospěch místní policie. Místní si totiž velmi potrpí na slušnost a sprostá slova pronesená na veřejnosti mohou jejich „autorovi“ přinést nemalé problémy.

Své o tom ví i raper, vystupující jako 50 Cent, který se neudržel a po svém koncertu se před lidmi vyjádřil na tamní poměry nevhodným způsobem. Pokuta na sebe nenechala dlouho čekat ani v jeho případě, nevyhnula by se tedy ani běžnému turistovi.

Jiný pro nás exotický stát – Trinidad (a nejen on) si zase zakládá na vhodnosti oblečení. Abyste nemohli být zaměněni za členy ozbrojených složek, nechte raději doma oblečení s maskáčovým vzorem. Jeho nošení na ulici by vám přinejmenším způsobilo nepříjemné jednání s místní policií.

Ochrana památek u turistek

Zákon, na který bychom měli pamatovat při svých cestách do Řecka, se vztahuje (doufejme) hlavně na ženy. Speciální pravidlo tady totiž platí pro obuv, v níž vstupují do památkových oblastí, chrámů a archeologických nalezišť.

Řekové si své historie váží natolik a její ochranu berou tak vážně, že se ženy v těchto místech musí vzdát chůze v lodičkách na tenkém podpatku. Upřímně, kdo již někdy procházel takovými místy v nevhodné obuvi, příště sám a rád zvolí boty, v nichž se nohy nelámou tak snadno.

Zákaz koulování

Některé zákony nebo vyhlášky se mohou zdát jako úplně zbytečné, jiné sice mají svůj logický základ, ale jejich bezmyšlenkovité dotažení do absurdity stejně vyvolává úsměv na tváři. Dosáhli toho také představitelé coloradského města Severance, kteří stanovili zákaz házení kameny, ale i dalšími tvrdými předměty.

Za takové zde byly považovány také sněhové koule. Více rozumu než volení zastupitelé měl ale jeden z místních chlapců, který na podporu svého požadavku vyjmout z daného zákona právě sněhové koule, zorganizoval podpisovou akci a místní radnice nakonec ustoupila.

Dopravní předpisy pro slepice

V Gruzii pamatují zákony také na slepice. Nejde ale, jak by se dalo čekat, o jejich ochranu třeba před klecovými chovy nebo jiným příkořím ze strany chovatelů. Slepice se tady totiž nesmí pohybovat volně po ulici a co hlavně – je zakázáno, aby slepice samy přecházely silnici. Nestálo by za to zauvažovat o něčem podobném i v dalších státech?

Prase Napoleon?

Ani francouzští zákonodárci při své snaze vymezit pravidla fungování svého státu na zvířata nezapomínali. Je ale pravdou, že zákon, který zakazuje pojmenovat prase po Napoleon, pochází již z dávnější historie.

Nicméně – platí dodnes, jen byl v roce 2013 zmírněn postih za jeho nedodržení z původně možného uvěznění na současné vyměření odpovídající pokuty. Můžeme jen spekulovat, jak často si Francouzi na tento zákon vzpomenou…

Láska až za hrob

Zůstaňme ještě chvíli ve Francii, kde je možné, i když při vynaložení velkého úsilí, využít speciální zákon, podle něhož není vyloučeno uzavření sňatku s osobou, která již není naživu. Připadá nám to nemožné, nelogické nebo snad úsměvné? Pak máme docela jiný názor než téměř sedmdesátiletý muž z jihu Francie, kterému se podařilo v roce 2008 dosáhnout možnosti tohoto zákonu využít a dostál svému slibu, který dal své dlouholeté partnerce.

Ta se bohužel připravované svatby nedožila. Slib byl ale pro jejího přítele natolik závažným, že podnikl mnoho složitých kroků a jeho záměr musel nakonec osobně schválit i prezident země. Nicméně dojemná snaha byla nakonec korunována úspěchem a muž svoji lásku k životní družce, který vydržela doslova až za hrob, stvrdil před úřady sňatkem.

Neumírat v parlamentu!

Na smrt pamatují také britské zákony, a to hned s ohledem na členy tamního zákonodárného sboru. Ti mají totiž dokonce výslovně zakázáno umírat v parlamentu. Ostatně v zemi, kde je dodnes zakázáno vstupovat do parlamentu v brnění, se není čemu divit.

Dalším zákonem, pocházejícím ze stejné země a jehož lze dodnes využít, je ten, který umožňuje těhotným ženám močit doslova kdekoliv. Často je v této souvislosti zmiňována i policejní helma. Těžko ale říct, jak by se dnešní policisté tvářili, kdyby k nim některá nastávající matka přistoupila se žádostí o zapůjčení pokrývky jejich hlavy.

Zákaz kouření pro kočky

Rozčiluje vás zákaz kouření v restauracích? V illinoiském městě Zion šli ještě dál a při tvorbě zákonů pamatovali i na zvířata. Tady je totiž přísně zakázáno podávání kuřiva psům a kočkám. A zatímco zionští psi nesmí kouřit, baltimorští lvi by se zase jistě rádi alespoň jednou za život podívali do kina. Mají ale smůlu – zákon jim to výslovně nedovoluje. Ještě máte pocit, že žijeme v zemi se šílenými zákony?

Klíčová slova: