Zeleň ve městě může prodloužit obyvatelům život. Jak si vede Praha?

Zeleň ve městě má zásadní smysl pro kvalitu života
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Stromy ve městě neslouží jen proto, aby v letním parném dni nabídly stín. Jsou hlavně největším bojovníkem proti městskému smogu a lidskému stresu. Dostatek zelené plochy ve městě slouží rekreaci, ale nejdůležitější je jeho schopnost zlepšení kvality vzduchu, který dýcháme. Jaké další pozitivní funkce zelené prvky městu přináší? 

Myslíte si, že stromořadí v městské ulici je jen pro okrasu? Nikoli! Funkce zelených přírodních prvků plní o hodně podstatnější poslání, než jen že jsou pastvou pro oči. Mnoho studií hovoří o přímé souvislosti s menším počtem úmrtnosti v prostředí, kde se vyskytuje více zelené plochy. 

Parkem proti smrti a duševním nemocem

Kanadská studie v Ontariu sledovala na půlmilionovém vzorku obyvatel, jak přírodní prvky mohou ovlivnit příčiny smrtelných nemocí. Výsledkem je výrazné snížení úmrtnosti u každé životu nebezpečné choroby, kdy nejsilnější vliv je viditelný u respiračních onemocnění. Kvalita života se tedy úměrně zvyšuje s množstvím přírody, která nás obklopuje. U měst to platí dvojnásobně. Vysoká hustota obyvatel souvisí s větším stresem, který má neblahé účinky na duševní pohodu.

Na vztah duše a zeleného prostředí se zaměřila švédská studie. Čím častěji respondenti navštěvovali městské zelené plochy, tím menší byl uváděn výskyt onemocnění spojených se stresem. Zajímavostí je, že uváděné informace jsou totožné ve všech věkových kategoriích včetně ekonomického zázemí jedince. Nezáleží tedy, kolik vám je, ani jak vysoký máte plat. Městská zelená plocha má stejný význam pro všechny. 

Vědeckým výzkumem k lepším zítřkům

Ze všech vědeckých výzkumů je dnes nejprůkaznější, že zelená plocha ve městě může zásadně ovlivnit problematiku duševních nemocí a obezity. Přítomnost parků v okolí bydliště je potenciálně větším lákadlem pro zdraví životní styl než obchodní centrum plné fast foodů.

U dětské obezity je dostupnost zelené plochy velmi efektivní řešení. Důležité je, aby s těmito faktory političtí představitelé počítali v investicích a rozvoji města.

Nejenom strom v květináči!

Pro města a jejich životní úroveň je důležité přírodní prvky využívat promyšleně a ne jen na oko. Omyly, jako stromy v květináčích na rušných ulicích Prahy 5, určitě nejsou řešením. Jde o to inteligentně kultivovat prostředí parků, aby byla plně využívanou volnočasovou aktivitou.

Stejně tak vysazování nových stromů v rušných ulicích plní funkci zkvalitnění vzduchu, který vede k lepší smogové situaci. Společnost tedy musí pochopit, jak prospěšné je pro život ve městě podobné myšlenky prosazovat, hlavně v souvislosti s novými developerskými projekty. 

Klíčová slova: