Zázračné bezinky: Jsou zdravé, chutné a zadarmo, což je naprosto ideální kombinace

Bezinky lze s úspěchem využít k přípravě marmelády
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni, říkávali naši předci - a dobře věděli proč. Černý bez, kterého je v přírodě na vhodných místech velké množství a je tak velmi snadno dosažitelný, opravdu splňuje i ta nejneskromnější očekávání. Kromě jeho nesporných léčivých účinků, o nichž bylo vydáno mnoho knih, je navíc velmi dobře využitelný i v běžné kuchyni. Jen vědět, jak na to.

Zralý černý bez, tedy bezinky, mají v kuchyni poměrně široké využití. Věděly to již naše babičky a my se k jejich vztahu k přírodě rádi, i když bohužel pomalu, vracíme. Proč nevyužívat dary, které nám příroda nabízí? Není nutné chodit a vše nakupovat, když je možné jen kousek od nás získat suroviny nejen chutné, ale hlavně čerstvé a zdraví prospěšné. Bezinky mezi ně určitě patří, a tak bychom jim měli věnovat náležitou pozornost. 

Syrové raději ne

Předem je potřeba upozornit, že i přes mnohé pozitivní účinky na zdraví člověka není vhodné bezinky konzumovat ve zcela čerstvém stavu. Bobulky utržené z keře mají totiž projímavé účinky, které by mohly leckoho nepříjemně zaskočit. Nicméně v podstatě jakákoliv další úprava včetně sušení tuto nepříjemnost zlikviduje. Jak tedy s bezinkami naložit, aby nám vydržely co nejdéle?

Kompot z bezinek

Jednou z možností uchování bezinek například na zimní období, kdy jejich prospěšné vlastnosti jistě oceníme, je kompotování. Postup je přitom jednoduchý a připomíná například zavařování borůvek nebo jiných drobných bobulí.

Stačí sklenici naplnit bezinkami, prosypat cukrem a počkat do druhého dne. Bobule se mírně usadí a ve sklenici vznikne prostor pro další. Stejný postup opakujeme ideálně ještě jednou a poté je již sklenice plná vitamínů a dalších léčivých látek připravena k uzavření a přibližně čtvrthodinové sterilaci při 80 °C. 

Marmeláda potěší hlavně děti

Stejně jako mnohé druhy ovoce nabízí i bezinky možnost výroby jedinečné marmelády. Navíc mají tu výhodu, že ji lze ochucením připravit v mnoha obměnách, které se podobají jen velmi málo. Jak na to? Stejně jako u každé jiné úpravy je i zde třeba vybrat ke zpracování jen bezvadné plody. 

Otrhané bobule nejprve povaříme bez podlévání vodou, poté buď propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme cukr (polovinu hmotnosti bezinek) a na 10 minut vrátíme na sporák. Potom již přijde na řadu pektogel a citronová šťáva. K ochucení můžeme využít hřebíček, pomeranč, skořici, ale i další zajímavé druhy koření podle vlastní chuti a fantazie.

Šťáva za pár minut

Ještě jednodušší postup nabízí recept na výrobu bezinkové šťávy. V tomto případě stačí bezinky povařit s horkou vodou, doplnit kyselinu citronovou a druhý den ochutit opět hřebíčkem a dalším kořením.

Likér málokdy "dozraje"

Abychom ale bezinkami nezásobovali jen děti, mnozí dospělí jistě uvítají i jejich ještě zajímavější využití. Měli byste chuť na bezinkový likér? Ani to není nic složitého. Stačí povařit bezinkovou šťávu tak dlouho, až z ní zbyde asi polovina původního objemu, poté přidat kávu, roztok přecedit, nechat zchladnout a přidat nezbytný rum.

Pokud se podaří, je dobré nechat jej nechat určitou dobu v lahvi, aby se chutě správně spojily a výsledek byl ještě lepší. Ze zkušeností mnoha výrobců tohoto nápoje je ale jasné, že jen málokterá z lahví takového likéru se dočká té správné “zralosti”.

Je ten nejlepší čas

Černý bez nám nabízí nespočet možností k využití. Proč je nevyužít? Recepty na zpracování bezinek, které jsou v tuto chvíli všude kolem nás, jsou navíc velmi jednoduché, nenáročné na čas i finance a výsledek navíc potěší jak děti, tak i mnohé dospělé. Je nejvyšší čas vydat se hledat bezové keře.