Nejznámější hrdina literatury pro děti: Medvídek Pú je nejbohatší pohádkovou celebritou

Disneyho filmové zpracování příběhu o Medvídkovi Pú
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vy neznáte Medvídka Pú ani Kryštůfka Robina, oslíka Ijáčka, Prasátko, Tygříka nebo Králíčka? Pak jste asi nečetli jednu z nejoblíbenějších knížek pro děti o plyšovém medvídkovi, který ze všeho nejvíce má rád med. Oč je tato pohádková postava obyčejnější, o to více je ve světě dospělých celebritou, která vydělává miliony.

Autorem příběhů o Medvídkovi Pú je anglický spisovatel a dramatik Alan Alexander Milne (1882-1956). Vedle románů, her pro dospělé a sbírek povídek pro děti napsal také knihu Medvídek Pú, jež vyšla v roce 1926 a která svého autora proslavila. Svým způsobem vychází z reálných situací, jelikož Milne se při psaní knihy nechal inspirovat hlavně svým malým synkem Christopherem Robinem, po němž pojmenoval také jednu z hlavních postav (Kryštůfek Robin).

Kterak Medvídek Pú ke svému jménu přišel

A. A. Milne k prvním synovým narozeninám věnoval malého plyšového medvídka, jenž se stal předobrazem Medvídka Pú. Původní jméno hračky bylo Edward a Medvídkem Pú, který se v originále jmenuje Winnie The Pooh, se stala až v příbězích, které si vymýšlel A. A. Milne.

Při návštěvě londýnské ZOO A. A. Milne v roce 1924 se svým tehdy čtyřletým synem uviděli také oblíbenou medvědici Winnipeg, pojmenovanou po kanadském městě, která byla původně medvědím maskotem v době první světové války. Mírumilovnost a přítulnost samičky baribala byla pověstná, takže odtud pak byl už jen krůček k tomu, aby se hlavní postava rodící se dětské knížky jmenovala Winnie.

Druhou část svého jména získal Medvídek Pú po labuti, již potkali A. A. Milne se synem na svých toulkách přírodou a kterou pojmenovali The Pooh.

Laskavý příběh, který zaujme děti i dospělé

Dětský svět jeho synka dával autorovi Medvídka Pú mnoho příležitostí k tomu, aby napsal opravdu čtivou knížku, kterou si rádi přečtou i dospělí čtenáři. Snad proto, že jeho příběh je nadčasový a každý si v něm najde to své. Medvídek Pú žije teď a tady v přítomném okamžiku bez myšlenek na budoucnost či minulost.

Je pravdomluvný za jakékoliv situace, a když je mu smutno, jde si dát něco menšího – třeba trochu medu. Knížka Medvídek Pú je plná skrytého a laskavého humoru, který nemusíte složitě hledat. Najdete v ní také dobře zobrazenou lidskost a citlivost mezi jednotlivými zvířecími kamarády. V knize není žádné zlo, nad kterým by se muselo vítězit, a snad právě proto působí mile a přívětivě.

Skutečný Stokorcový les

Jestlipak by bylo možné si zajít do Stokorcového lesa na procházku? Lze odpovědět ano, protože se nachází ve východním Sussexu v jižní Anglii, kde A. A. Milne s rodinou žil. Jmenuje se Ashdown Forest a v něm na klidném otevřeném vřesovišti autor knihy o Medvídkovi Pú se svým synem často trávíval nedělní odpoledne. Ostatně ilustrace od Ernesta Howarda Sheparda poměrně věrně tento kousek přírody v knížce zobrazují.

A. A. Milne později celkem nelibě nesl, že je znám spíše jako autor dětských knížek, když přece psal i pro dospělé čtenáře. A jak jeho syn rostl, postupně ubývalo i inspirace pro příběhy. Po Milneho smrti prodala vdova autorská práva k Medvídkovi Pú Společnosti Walta Disneyho, který ho převedl i na filmové plátno.

Medvídek Pú v současnosti

Dnes patří Medvídek Pú k nejbohatším pohádkovým postavám. Ročně vydělává na 6 miliard dolarů, což je v přepočtu 140 miliard českých korun. Medvídek Pú je na DVD a existuje i jako počítačové hry, prodává se jako plyšová hračka, dětské povlečení, dokonce má svoji vlastní televizní show, čímž se však bohužel ztrácí jeho původní charakter. Christopherova medvídka Edwarda je možné zhlédnout v Donellově knihovně v New Yorku.