Brit utratil třicet tisíc liber ve snaze vyhnout se stolibrové pokutě

Překročení rychlosti nemusí být pouze otázkou několika korun
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Zhruba 30 000 liber (868 000 korun) podle svých propočtů utratil Brit Richard Keedwell ve snaze vyhnout se pokutě za rychlou jízdu ve výši 100 liber (2 900 Kč). Jednasedmdesátiletý muž tvrdí, že bojoval za spravedlnost, neboť povolenou rychlost "zcela jistě" nepřekročil. 

Keedwell dostal v roce 2016 pokutu, neboť radar mu ve Worcesteru při průjezdu zónou s maximální povolenou rychlostí 48 kilometrů za hodinu naměřil rychlost o osm kilometrů za hodinu vyšší. Muž z jihoanglického města Yate ale tvrdí, že "určitě nejel rychleji než 48 kilometrů za hodinu". Pokuta jej proto "velmi překvapila".

Boj za pravdu se nevyplácí

Brit se rozhodl bránit, právní systém je podle něj ale natolik "vadný", že se boj táhl téměř tři roky a vyšel jej na 30 000 liber. Peníze Keedwell podle svých slov vynaložil na odměnu pro soudního znalce a právníka, který jej zastupoval u soudů několika stupňů, na soudní výlohy i cestovné. V srpnu Brit svůj spor nakonec prohrál i u nejvyššího soudu.

Nyní britský důchodce, který očekával, že soudní pře bude "vcelku rychlá", rozhodnutí bojovat za svou pravdu lituje. "Mám plné zuby celého toho systému, který válcuje obyčejné lidi. Lituji vynaložených peněz. Jenom jsem prostě chtěl spravedlnost," řekl.

Podle mluvčího státního zastupitelství pro Anglii a Wales (CPS) přispělo k délce řízení "mnoho faktorů" včetně návrhů Keedwellova právního zástupce, po kterých bylo nutné vyžádat si nová slyšení a posudky.

Klíčová slova: