Nejcennější poklady, které stále čekají na svého nálezce. Jeden se skrývá i na našem území

Jantarová komnata může být schována ve Frýdlantu
 

Umělecká díla, šperky a hlavně zlato. Pohyb těch nejcennějších věcí se odehrával během druhé světové války. Od té doby je několik velmi vzácných pokladů nezvěstných. Jaké to jsou a je šance je najít?

Cennosti, jejichž hodnotu lze vyčíslit v částkách několika miliard, nedají lovcům pokladů už přes sedmdesát let spát. Válka uvedla mnoho „pokladů“ do pohybu, aby byly ukryté před potenciálními zloději. Mnoho z nich jsou legendy, ale některé zvěsti jsou založené na pravdě. Jaké jsou ty vůbec nejcennější?

Nacistický vlak plný zlata

Lovci pokladů vyvolali paniku v roce 2015, protože se roznesla zpráva, že se pod polským městem Walbrzych nalezl legendami opředený nacistický vlak plný zlata. Ten údajně zmizel těsně před vpádem Rudé armády v roce 1945. Některé spekulace dokonce hovoří o tom, že vlaků bylo víc.

Město „nálezu“ odpovídalo směru, kterým se podle příběhů a nejasných výpovědí vlak vydal z Wroclavi. Stopa, kterou zaznamenali dva hledači pokladů, se nepotvrdila a vlak plný zlata nadále čeká v katakombách, tunelech nebo zasypán v podzemí některého z polských měst.

Japonský parník

Poklady z druhé světové války nejsou ukryté pouze v Evropě. Velký zájem lovců záhad a pokladů budí také japonský parník Awa Maru, který měl ze Singapuru pod značkou Červeného kříže vyvézt zásoby americkým a britským zajatcům. Díky tomu měla mít loď bezpečný koridor na moři. Ten se ovšem nepotvrdil. V Taiwanské úžině byla potopena torpédem z americké ponorky.

Pozornost si tento případ získal díky podezření, že na palubě se společně se zásobami důležitých surovin nacházel poklad v hodnotě 5 miliard dolarů. Konkrétně se mělo jednat o 40 tun zlata, 12 tun platiny a diamantů. Z posádky, která činila přes 2 000 lidí, přežil pouze jeden. Vrak lodi byl v roce 1977 nalezen Čínou, která do hledání pokladu investovala obrovské prostředky, ale bez výsledku. Buď byl celý příběh pouze legendou a obsah lodi sloužil humanitárním účelům, nebo byl poklad odcizen před vyplutím.

Komnata z jantaru

Ve zmiňovaném vlaku ukrytém kdesi pod polským městem Walbrzych se může skrývat jedna zcela unikátní záležitost. Jantarová komnata ruských carů vytvořená na zakázku pruského krále Fridricha I. je od konce války nezvěstná. Dar Fridricha I. ruskému carovi Petru Velikému se dvě stě let nacházel v Kateřinském paláci poblíž Petrohradu a následně byl vystaven na zámku v Kalingradu. Jedno z největších podezření míří na druhého muže nacistické Třetí říše Hermanna Goringa. Ten si ji nechal údajně odvést do své osobní umělecké sbírky.

Poklad s hodnotou přes 400 milionů dolarů by mohl být ukryt dokonce na našem území. Alespoň tak zněla spekulace opřená o svědectví jedné hospodyně ze zámku ve Frýdlantu a depeše Martina Bormanna, který údajně zavelel odvést komnatu do Sudet. Výrok památkářů je zcela pragmatický. Údajně se jednalo o vzácné knihy z Berlína. Poklad spíše intelektuální hodnoty.

Zda jsou neobjevené poklady pouhými legendami, nebo se zakládají na realitě, není jasné. Existuje však způsob, jak takový problém rozluštit. Stačí poklady najít.

A co takový Štěchovický poklad? O tom se více dozvíte zde.