Jan Čižinský: Hnutí ANO nás chce rozeštvat a pak vládnout. Stejnou metodu používá Miloš Zeman

Rozeštvat nás a pak vládnout, to je prý metoda Miloše Zemana
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná jste si všimli, že nás na Pražském magistrátu Andrej Babiš poctil návštěvou a sdělil, že Praze nedá na dopravní stavby ani korunu. A středočeská hejtmanka pro změnu v jednom rozhovoru vysvětluje, jak jsou ti Pražáci drzí. Tak si pojďme vysvětlit, jak to hnutí ANO (respektive jeho marketingový tým) myslí s okruhy, Letňany a vůbec se vztahem Prahy ke zbytku České republiky. Ono totiž vůbec nejde o zájem všech lidí v této zemi. Je to úplně stejná metoda, kterou používá Miloš Zeman, jen o něco méně brutálně zabalená – rozeštvat nás a pak vládnout.

/KOMENTÁŘ/ Začnu okruhy – fakt je nechceme stavět jen kvůli Pražanům. Praha je dnes obrovská zátka, přes kterou se musí prokodrcat každý, kdo se potřebuje dostat z jedné části naší země do druhé. Neexistence slušné sítě silnic a parkovišť také znamená, že mají obtížný život Středočeši, kteří do Prahy jezdí – a jsou jich každý den statisíce.

Praha zkrátka poskytuje servis každému, kdo do ní zavítá. A podle nejnovější studie se přes den po Praze pohybují téměř dva miliony lidí – to je dvacet procent obyvatel naší země. Chceme tedy stavět pro všechny, nejen pro „Pražáky“. O tom ale pan premiér taktně mlčí.

Co kdyby začal konečně stavět dálnice?

Stejně tak mlčí o tom, že dvě velké dopravní stavby (metro D a vnitřní okruh) budou každá stát několik desítek miliard korun a každá se tak v podstatě rovná celému ročnímu rozpočtu Prahy. Když to přeneseme do celostátního měřítka, co kdyby pan premiér vzal dva roční rozpočty státu (tedy cca dva biliony korun/dva tisíce miliard) a začal za ně konečně stavět dálnice, rychlostní železnice a digitální infrastrukturu? Třeba bychom se po letech vládnutí ANO na ministerstvu dopravy dočkali prvního kilometru té slavné dálnice na Vídeň.

Když o ní pan premiér tuhle mluvil, trochu mně to připomínalo onu pohádku, v níž se vyskytla jitrnice „jakou svět neviděl“. Zároveň by premiér mohl škrtnout všechny důchody, sociální dávky, školy, kulturu, policii i armádu, protože by na ně holt už nezbylo. My chceme stavět, ale Andrej Babiš říká NE jen proto, aby jeho ANO získalo politické body. Že ty stavby lidé potřebují, je mu úplně jedno.

Jen marketingový tah

V čem je tedy tajemství kauzy „vládní čtvrť“? Překvapení! No přece ve volbách. Letňany nejsou žádná geniální myšlenka, jejímž cílem je zlepšit životy lidí. Bavíme se tady o marketingovém tahu, který má za úkol dlouhodobě vrážet klín mezi voliče v Praze (ti Andreje Babiše a jeho hnutí ANO v posledních volbách jednoznačně poslali na odpočinek) a voliče ve Středočeském kraji, kde hnutí ANO hrozí to samé.

Zde totiž lidé již několik let s úžasem sledují „spektakulární“ výkony středočeské hejtmanky za ANO – vzpomeňme proplácení milionů na „monitoring hudebních festivalů“ nebo používání služebního vozu jejím manželem. Další krajské volby nás totiž čekají už příští rok. Andrej Babiš s paní Jermanovou to moc dobře vědí, a tak se snaží vytvořit fiktivního nepřítele, čímž by odvrátili pozornost od vlastních průšvihů.

Nenechme se rozdělit. Pevně doufám, že lidé ve Středočeském kraji příští rok u voleb „odmění“ vládnoucí duo ANO+ČSSD úplně stejně, jako to udělali vloni v Praze. Až se to stane, bude moci srdce republiky, které je těsně provázané dohromady, tedy Praha a Středočeský kraj, konečně spolupracovat na vyřešení společných problémů. Protože neexistuje žádné „my a oni“. Jsme jen my všichni, kdo v této zemi společně žijeme.

- Jan Čižinský, starosta Prahy 7, zastupitel hl. m. Prahy -