Legenda Malostranského hřbitova. Svatá holčička, která pomáhala lidem i po své tragické smrti

Největší pozornost směřuje na malou „svatou holčičku"
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hřbitov je vždy místo, které budí respekt. Ten Malostranský má však něco navíc. Byť se nachází v rušné čtvrti obklíčený dopravně frekventovanými cestami, najdete tu klid, ale také jednu významnou legendu. Náhrobek Anny Degerové dodnes budí obrovskou pozornost.

Na malém náhrobku vidíte andílka s křídly, který spí obložený květinami a hračkami. Uloženy jsou zde ostatky tříleté Anny Degerové. O koho šlo a proč její náhrobek dodnes budí takový zájem? Vznikla o ní jedna velmi zajímavá legenda. Co je na ní pravdy?

Morový hřbitov

Na začátek je potřeba říct pár slov o historii tohoto unikátního hřbitova, který leží na hranici čtvrtí Smíchov a Košíře. Už samotné jméno může kdekoho pochopitelně zmást.

Malostranský hřbitov se totiž nachází daleko od Malé Strany. Původně byl v roce 1680 založen kvůli morové epidemii. Pro obyvatele Malé Strany však začal sloužit v letech 1784 až 1884, ovšem nejenom pro ně. Šlo o hřbitov pro obyvatele levého břehu Vltavy.

Postupně rozšiřující se zástavba však znamenala, že Josef II. nařídil zákaz dalšího pohřbívání uvnitř města. Dnes tak Malostranský hřbitov leží jako hmotný důkaz „zmražené” minulosti.

Měl to však velmi těžké. Cenné náhrobky se léta stávaly cílem kriminálníků a samozřejmě se jedná o velmi lukrativní pozemky. Mnohokrát se spekulovalo s myšlenkou, že by mohl být celý hřbitov zrušen. To se však naštěstí nestalo a naopak byl důsledně zrekonstruován.

Nejenom, že na Malostranském hřbitově leží mnoho zajímavých a významných osobností, místo je také spojené s nejednou legendou. Nejvíce však budí pozornost ta o zmiňované Anně Degerové.

Chyba při narození

Nejnavštěvovanější náhrobek tříleté Anny Degerové vytvořil sochař Jan Max. Časem vybledlý nápis nám říká: Zde leží Anna Degerová (1848-1851), dcera strážmistra a nádenice. Zbytek je legenda, která se vypráví již několik desetiletí a tu na náhrobku nenajdete.

Příběh hovoří o tom, že když se v nebi rozdělovaly duše pro aktuálně narozené děti, andělé chybně Anně vložili místo lidské duše tu andělskou. Radost, která se stala prokletím. Ve svém okolí byla vyhlášená bezbřehou dobrotou. Pomáhala lidem bez domova, žebrákům, ale také kriminálníkům.

Zároveň však rozumněla řeči zvířat a rostlin. Svou neutuchající touhou pomáhat a žádat další lidi o materiální prostředky pro potřebné si vysloužila přezdívku svatá holčička.

Její krátký život, který věnovala pomoci potřebným, však skončil tragicky. Při hře s panenkou u okna jí silný vítr její hračku vytrhl z ruky a Anička se po ní natáhla tak nešťastně, že spadla z třetího patra a byla na místě po smrti.

Údajně však lidem pomáhala i po své smrti. Za život jí mohli být vděční obyvatelé sirotčince pod Petřínem. Jedna holčička utekla právě na Malostranský hřbitov, aby poprosila o brzké uzdravení.

Když ostatní v sirotčinci zjistili, že dívka chybí, rozhodli se ji začít hledat. V ten moment udeřil do budovy blesk a nebýt na stopě uprchlé dívce, mohla je potkat smrt. I dnes se tak stává náhrobek Anny Degerové uctivou památkou této legendy. Děti, ale i dospělí zde kladou svíčky a hračky, aby si připomněli její význam plný dobroty.