Alkoholismus u žen nejčastěji přichází na mateřské. V České republice to bude závažný problém

Alkohol je metla lidstva
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jste sama doma a na mateřské? Pozor! Alkohol je metla lidstva. Své o tom ví i národ poctivého českého piva. Jen v Česku je rizikem alkoholismu ohroženo 1,5 milionu našich občanů. Velmi křehkou sortou jsou pak ženy. Od sunaru k baru totiž není vůbec dlouhá cesta.

Až každá desátá žena má problém s alkoholem. Nová studie, která proběhla ve 195 zemích, naznačila, že bezpečná dávka alkoholického nápoje je nula týdně. Zajít si na skleničku nebo si otevřít lahev vína k večeři by se tak mělo stát ve zcela výjimečných případech. Kdo není schopný vydržet bez alkoholu více než deset dní, má problém. Ženy v České republice se tedy čím dál častěji potýkají s velkými problémy. Kde je jejich původ?

V ohrožení alkoholu

U žen vzniká závislost na alkoholu o hodně rychleji než u opačného pohlaví. K tomu je ve společnosti až nespravedlivě nahlíženo na muže alkoholiky o hodně střízlivěji.

Stereotyp, kdy chlap pije jako Dán a žena mu to s poněkud poničenými nervy musí trpět, je u nás stále velmi rozšířený. Proto ženy svůj “kladný” vztah k alkoholu většinou tají a pro okolí je tento problém skoro nepovšimnutý. Výsledkem je, že žen trpících alkoholismem je dnes kolem půl milionu. Číslo se však stále nezastavuje a tendence jsou spíše opačné. Jaké jsou tedy hlavní příčiny tohoto problému?

Samota a deprese

Sklony k alkoholismu mají převážně konkrétní skupiny žen, které žijí samy, jsou častými dietářkami nebo zůstávají doma na mateřské. Osamělost a deprese spouští psychické potíže a pravidelná dávka alkoholu se stará o uvolnění stresu a úzkosti. Začarovaný kruh se tak začne otáčet a problém je na světě. Když se alkohol stává práškem na spaní nebo vyplněním prázdnoty, jen těžko se hledá řešení, jak z toho ven. Fyzické proporce ženu předurčují k rychlejšímu propadu do spirály alkoholismu. Méně vody v těle, menší játra než u mužů a vyšší obsah tuku v těle reaguje na jedno pivo radikálněji než třeba na muže.

Čím víc alkohol působí, tím větší závislost vzniká. Ta se většinou spouští po jednom až pěti letech pravidelné konzumace alkoholu. U žen je to díky fyzickým předpokladům o polovinu rychlejší.

Těžký návrat

Když si žena potíže přizná, tak splnila jeden z těch úplně nejdůležitějších kroků na cestě zpět do normální společnosti. Je pravda, že ženské pohlaví nespravedlivě zažívá o hodně těžší návrat než muži. Pohledy plné předsudků jsou stále v naší společnosti překážkami, které musí odvážná žena překonat, aby si získala zpět důvěru rodiny nebo zaměstnavatele.

Nejbolavější, ale zároveň neúčinnější motivací jsou vlastní děti. Ty většinou donutí ženu k neuvěřitelným výkonům. Buďte tedy obezřetní, aby se alkohol nestal až moc velkou samozřejmostí vašeho života.

Proč muži umírají dříve než ženy? Dlouhověkost jako nedostižný fenomén. Více čtěte zde.
Klíčová slova: