Pes v bytě. Když chybí domeček se zahrádkou, je nutné nastavit zdravý režim

Smutek v osamění města
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S domácími mazlíčky jsou spojené starosti i radosti. Čím dál více lidí si pořizuje pejsky, i když bydlí v bytě. Páníček musí chodit do práce a pes zůstává zavřený celý den v domácnosti. Někdo tvrdí, že je to dokonce týrání zvířat! Někteří k tomu přistupují s klidem a umí si poradit. Jak si poradit s pejskem v bytě tak, aby byli všichni spokojení? 

Obecně převládá názor, že když už si pořizovat pejska do bytu, tak jedině nějaké menší plemeno. Velký pes totiž podle některých do bytu nepatří a život za zavřenými dveřmi mu nesvědčí. I velký pes může prožít plnohodnotný život v bytě, ale záleží na režimu, který mu pán nastaví. Bez pravidelného pohybu totiž opravdu trpí. 

Dospělý pes potřebuje minimálně 3x za den vyvenčit a 1x by měla být delší procházka.

Stvořeni pro byt

Některá plemena se vyloženě pro život v bytě narodila. Těžko si můžeme představit čivavu v kotci s boudou. Stejně tak mopse jako ochránce pozemku. Každý pejsek má rád volný pohyb na zahradě nebo v přírodě, ale podobným plemenům je přece jenom příjemnější život ve vyhřátem pelíšku. 

Na život do města jsou stále více populárnější plemena miniaturních pejsků. Ne náhodou pražský krysařík svým jménem odkazuje k hlavnímu městu. Výhoda je, že je můžete brát na místa, kam byste se s velkými pejsky nepodívali, a pokud ano, způsobili byste velké pozdvižení. 

Výhodou těchto pejsků je i menší spotřeba krmiva a starat se o ně mohou třeba i děti. Cestování hromadnou dopravou s nimi není žádná zátěž, jen si musíte dávat pozor na jejich křehkost. To, co snese velký pes, může být pro miniaturního pejska katastrofa. 

Jaké plemeno je ideální?

Při výběru pejska do bytu se nemusíte omezovat jen na maličká plemena. Na výběr je hned několik druhů, které jsou schopné dobře snášet prostředí, kde volný pohyb není úplnou samozřejmostí. 

Hlavním krokem k úspěchu je správné vyhodnocení priorit. Důležité je položit si otázku, kolik času můžu pejskovi věnovat. Plemeno jako ohař jistě vyžaduje o hodně více zájmu, aby se plnohodnotně vyběhal. V tomto případě by nemělo smysl tohoto psa mučit v zavřeném bytě, když na něj nemáte tolik času. Pokud chcete psa jen jako mazlíčka na doma, je nutné vybírat plemeno tak, aby mu vaše plány nebyly proti srsti.

Takový labrador je větší pes, ale nevyžaduje tak dlouhé procházky. Jiný problém nastává, když stárne a musí každý den několikrát do schodů. Obecně se však nedá určit ideální druh plemena, protože to nejdůležitější stejně přináší důsledná péče a čas, který pejskovi věnujete. 

Důležité je promyslet všechna úskalí, která město či byt pro psa a majitele představují.

Nástrahy života ve městě

Na psa ve městě tedy číhá hodně potenciálních starostí. Samota je něco, co nemusí zvládat úplně samozřejmě. Nejen, že se trápí on sám, ale věčným "zpěvem" v domě může narušit i sousedské vztahy. Psa je tedy nutné navykat na samotu postupně a nenechat ho doma déle než osm hodin. 

Další komplikací může být nedostatek možností, kam na vycházku. Stejně tak musí být páníček víc ostražitý v pohybu po městě. Větší frekventovanost aut a tramvají je riziko, s kterým je nutné počítat. 

Základní pravidlo pro spokojenost obou stran je v zodpovědném chování majitele. Výběr plemena je jistě taky důležitý a jsou určitá pravidla, která z povahy a charakteristiky psa určují, zda mu bude v bytě dobře nebo ne. Když si je ale majitel vědom všech úskalí a najde si čas, aby se svému pejskovi věnoval, je jedno, zda je v malé garsonce nebo domku se zahradou.