Mexičtí farmáři táhli starostu za autem, nesplnil volební slib

Lidem došla trpělivost
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mexická policie zatkla 11 farmářů, kteří násilně vytáhli starostu vesnice Las Margaritas na jihu Mexika z jeho kanceláře, přivázali ho k pickupu a táhli na laně ulicemi. Politik neutrpěl žádná vážnější zranění. Nic takového samozřejmě ani v nejmenším neschvalujeme, ale řada politiků by si z toho mohla vzít poučení.

Motivem farmářů údajně byla skutečnost, že starosta nesplnil svůj předvolební slib opravit místní silnici. Funkcionář uvedl, že bude farmáře žalovat za únos a pokus o vraždu. Na twitteru se objevilo video z bezpečnostní kamery, která úterní incident zachytila. Na záběru je vidět starosta Jorge Luis Escandón Hernández se spoutanýma rukama a tažený automobilem.

Povolána byla národní garda

K záchraně starosty před rozlíceným davem byly potřeba desítky policistů. Při potyčce mezi únosci a strážci zákona nakonec utrpělo zranění několik lidí a do vesnice byla povolána národní garda.

Hernández se stal terčem útoku již podruhé. Před několika měsíci vtrhlo několik lidí do jeho kanceláře, kde se však starosta v tu chvíli nenacházel. Výtržníci tedy pouze poničili vybavení pracovny.

Starostové a místní politici podle BBC v Mexiku často čelí násilnostem ze strany drogových gangů, pokud se odmítnou podílet na jejich kriminálních aktivitách. Útoky nespokojených občanů kvůli nesplněným volebním slibům však obvyklé nejsou.

Klíčová slova: