Toto jsou 3 nejpopulárnější proteinové ketonové diety

KetoMix nabízí dietní plány na 4, 6, 9 a 14 týdnů, pro které se rozhodnete v závislosti na tom, jaké jsou vaše cíle
Zobrazit fotogalerii (2)
  |  Komerční sdělení

Ve světě redukčních diet stravovací plány s nízkým obsahem uhlohydrátů a vysokým obsahem bílkovin často poutají pozornost. Do této kategorie spadají diety, jako je Paleo nebo Atkinsova dieta. Někdy se označují také jako ketogenní nebo "keto" dieta.

Skutečná ketogenní strava je však jiná. Na rozdíl od jiných diet s nízkým obsahem sacharidů, které se zaměřují na bílkoviny, se keto plán soustřeďuje na tuk, který dodává až 90 % denních kalorií. A není to druh diety, který by se měl vyzkoušet jako experiment.

KetoMix

Jde o dietní plán české produkce, který vám za (max.) 14 týdnů nejen pomůže k vytouženým křivkám nebo alespoň kilogramům, ale současně vás nasměruje ke zdravému životnímu stylu, díky čemuž se po ukončení diety nemusíte obávat jo-jo efektu.

KetoMix aktuálně nabízí 22 jídel, jejichž příprava nezabere téměř žádný čas, jsou chuťově příjemné, neobsahují škodlivé chemické přísady a zároveň nabízejí všechny vitamíny a minerály, které jsou tělu i (nebo zejména) během diety třeba poskytnout.

KetoMix nabízí dietní plány na 4, 6, 9 a 14 týdnů, pro které se rozhodnete v závislosti na tom, jaké jsou vaše cíle, kolik chcete zhubnout. Pokud nejste si jisti, který plán je pro vás vhodný, využijte rad nutričního poradce, který vám s nastavením vhodného programu poradí. Dieta je rozdělena do tří fází a obrovským plusem je to, že nehladovíte - plán je navržen tak, že jíte 5 jídel denně.

● 1. fáze - trvá min. 1 a max. 8 týdnů. Během této fáze můžete kromě 5 KetoMix jídel (dle vlastního výběru - všechny jsou vhodné) zkonzumovat i půl kila zeleniny a 20 gr oříšků.
● 2. fáze - měla by trvat alespoň týden, maximální doba závisí na délce 1. fáze. Obě fáze by spolu neměly trvat více než 14 týdnů. Konzumujete už jen tři jídla u nabídky KetoMix, další dvě jídla si můžete připravit z masa, vajíček, sýra nebo ryb. Program KetoMix vám nabízí receptář vhodných jídel.
● 3. fáze - dieta skončila a vy jste se naučili, jak jíst pravidelně, zdravě, jak se vyhýbat cukru a jak si udržet získanou váhu. Program KetoMix ani zde nepustí vaši ruku a povede vás dále ve formě vypracovaného jídelníčku, kterého se ve vašem "novém životě" můžete držet.

Upozornění: Během všech fází diety je mimořádně DŮLEŽITÉ dodržovat pitný režim - 2 - 3 litry (nejlépe vody) denně!

Doporučuji přečíst podrobnou recenzi KetoMix - článek, věnovaný této dietě, který vás seznámí se všemi podrobnostmi a zodpoví případné dotazy. Zakoupit si ji můžete na ketomix.cz

KetoDiet

A jsme při další oblíbené proteinové dietě, která je podobně jako KetoMix českého původu a skládá se ze tří identických kroků jako u KetoMixu. Dieta nabízí 3 jednoduché plány stravování Basic pro mírnou úpravu hmotnosti, Medium pro redukci střední nadváhy a Intense pro ztrátu signifikantní hmotnosti. Mají různou délku trvání (maximálně 12 týdnů) a volíte si je rovněž v závislosti na vašich cílech.

Princip je úplně stejný jako u KetoMix, nebudeme se opakovat. Během celého období hubnutí s KetoDiet jsou vám k dispozici poradci, kteří vám nejen poradí, ale v případě potřeby i podpoří ve vaší snaze.

S programem KetoDiet se zcela dopodrobna můžete seznámit na ketodiet.cz. Recenze zde.

KetoFit

Tento program se od předchozích dvou liší v tom, že je určen výhradně ženám. Jde rovněž o český výrobek a při jeho vývoji se vycházelo z důležitých faktů odlišného fungování ženského a mužského organismu. Testosteron pánům usnadňuje život, pokud jde o hubnutí, spalování tuků i budování svalů. Dámy si to musí dvojnásobně oddřít v posilovně nebo výrazně změnit způsob stravování. 

Program KetoFit je založen stejně jako již zmíněné diety na stravování 5x denně. Keto Fit nabízí teplá jídla i jídla na cesty s dokonalým složením, které obsahuje i aktivní, přírodní bílkoviny RAW Food. Na rozdíl od KetoDiet KetoFit nabízí 4 redukční plány - SOFT, OPTIMAL, MAXI a MAXI PLUS, podobně jako u KetoMix. Volíte je zase v závislosti na počtu kilogramů, které potřebujete "shodit". Proteinové balíčky, které jsou nejvýhodnější, jsou na 2, 3 nebo 4 týdny. Program hubnutí je rovněž rozdělen do tří fází, které jsme již zmínili výše.

Pokud vás tato dieta, určená speciálně ženám zaujala, zakoupit si ji můžete na ketofit.cz.

Pro který program se tedy rozhodnout? 

Těžko říct. Jsou v podstatě stejné. KetoMIX, KetoDiet i KetoFit jsou dietní výživové doplňky, které krátkodobě nahrazují každodenní stravu. Tělu nebude nic důležitého chybět. V tomto případě pravděpodobně rozhodnete z hlediska sympatičtějšího sortimentu jídel nabízených jednotlivými programy nebo rozhodne zcela pragmaticky cena. 

Jak funguje ketogenní dieta?

Cílem ketogenní stravy je přinutit vaše tělo používat jiný druh paliva. Namísto spoléhání se na cukr (glukózu), který pochází z uhlohydrátů (jako jsou obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce), se keto dieta spoléhá na ketonová těla, druh paliva, které játra produkuje z uloženého tuku. Spalování tuků se jeví jako ideální způsob, jak zhubnout. Ale dostat játra k produkci ketonových těles je složité:

● vyžaduje to, abyste se zbavili uhlohydrátů - méně než 20 až 50 gramů sacharidů za den (mějte na paměti, že banán střední velikosti má asi 27 gramů sacharidů)
● dosažení stavu ketózy obvykle trvá několik dní
● konzumace příliš velkého množství bílkovin může interferovat s ketózou

Populární diety s nízkým obsahem sacharidů (například Atkinsova nebo Paleo) modifikují skutečnou keto stravu. Jsou však diety, prostřednictvím kterých se organismus do ketózy dostane, a ta má následně tyto účinky:

● snižuje pocit hladu
● jako "palivo" se v organismu zpracovává uložený tuk
● přínosem speciálně pro ženy je snížený přísun vysokoglikemických sacharidů, které jsou živnou půdou plísní a kvasinek. Dámy vědí, o čem mluvíme.

Co jíte při keto dietě?

Protože keto strava má vysokou potřebu tuku, následovníci musí jíst tuk při každém jídle. Při každodenní stravě s 2 000 kaloriemi by to mohlo vypadat jako 165 gramů tuku, 40 gramů sacharidů a 75 gramů bílkovin. Přesný poměr však závisí na vašich konkrétních potřebách.

Povoleny jsou některé zdravé nenasycené tuky - ořechy (mandle, vlašské ořechy), semena, avokádo, tofu a olivový olej. Ale nasycené tuky z olejů (palmového, kokosového), sádlo, máslo a kakaové máslo jsou doporučovány. Protein je součástí keto stravy, ale obvykle nerozlišuje mezi libovými bílkovinami a zdroji bílkovin s vysokým obsahem nasycených tuků, jako je hovězí maso, vepřové maso a slanina.

A co ovoce a zelenina? Veškeré ovoce je bohaté na sacharidy, ale některé ovoce (obvykle bobule) můžete mít v malých porcích. Zelenina (také bohatá na cukry) je omezena na listovou zeleninu (jako je kale, švýcarský mangold, špenát), květák, brokolice, růžičková kapusta, chřest, paprika, cibule, česnek, houby, okurka, celer a letní tykve. Šálek nasekané brokolice má asi šest sacharidů.

Ještě předtím, než vám představíme tři nejpopulárnější ketonové diety: KetoMix, KetoDiet a KetoFit, je nezbytné zmínit, že přesto, že tyto diety podle všeho fungují (i když nevíme, zda fungují i z dlouhodobého hlediska), přinášejí s sebou i určitá zdravotní rizika, s nimiž je dobré se seznámit ještě předtím, než se pro některou rozhodnete.

Keto rizika

Ketogenní strava má četná rizika. Na čele seznamu stojí vysoký obsah nasycených tuků. Nasycené tuky by neměly překračovat více než 7 % vašich denních kalorií kvůli vazbě na srdeční choroby. A vskutku, keto strava je spojena se zvýšením „špatného“ LDL cholesterolu, který je také spojen se srdečními chorobami.

Další možná keto rizika zahrnují:

● nedostatek živin - pokud nejíte širokou škálu zeleniny, ovoce a zrn, můžete být ohroženi nedostatky v mikroživinách, včetně selenu, hořčíku, fosforu a vitamínů B a C.
● problémy s játry -  při tak velkém množství tuků, která se metabolizuje by strava mohla zhoršit stávající stav jater.
● problémy s ledvinami - ledviny pomáhají metabolizovat bílkoviny a keto strava je může přetížit. (Aktuální doporučený příjem bílkovin je v průměru 46 gramů denně u žen a 56 gramů u mužů).
● zácpa - keto strava má nízký obsah vláknitých potravin, jako jsou obilí a luštěniny.
● nejasná mysl a změny nálad - mozek potřebuje cukr ze zdravých uhlohydrátů. Dieta s nízkým obsahem sacharidů může způsobit zmatek a podrážděnost.

Tato rizika se sčítají - proto se před pokusem o ketogenní dietu poraďte s lékařem nebo registrovaným dietologem.

Klíčová slova: