Firmou roku je výrobce papírových tašek, cenu pro živnostníky získal soukromý zemědělec

Hlavním produktem vítězné firmy jsou ekologické a životnímu prostředí neškodící tašky
 

Firmou roku ve středních Čechách je společnost Svět tašek z Benešova, která vyrábí luxusní papírové tašky. Cenu pro živnostníky získal soukromý zemědělec Zdeněk Moc ze Starého Vestce, který se věnuje pěstování zeleniny pro spotřebu v čerstvém stavu. Vítězové krajských kol postupují do celorepublikového finále.

Svět tašek vyrábí ve vlastní režii luxusní papírové tašky, k jejichž produkci využívá výsekový stroj. Díky tomu je firma schopna nabídnout velkou kapacitu a flexibilnost. Tržby společnosti se od roku 2003 zvýšily takřka dvacetinásobně a dosáhla předních pozic na trhu v oboru. Jejím hlavním produktem jsou ekologické a životnímu prostředí neškodící tašky, mnohé jsou vyráběny z recyklovaného či recyklovatelného papíru.

Druhé místo získala benešovská společnost EBAS, která se zabývá sériovou kovovýrobou. Třetí pozice patří dodavateli lakovacích materiálů Interaction z Nupak. Zároveň získal titul Vodafone Odpovědná firma roku Středočeského kraje.

Zavádění netradičních druhů

Vítězný živnostník Moc nastoupil po vojně do zemědělského družstva, kde prošel řadou funkcí. Po roce 1989 zprivatizoval jedno ze středisek rostlinné výroby, v profesi dnes dovršuje 53 let práce. Zaměřuje se na pěstování košťálové zeleniny, cibule a celeru na 120 hektarech a pěstování brambor na ploše 60 hektarů. Snaží se o zavádění netradičních druhů, například zeleného květáku a bílého špičatého zelí.

Druhou příčku ve Středočeském kraji obsadila Kamila Rubešová z Kozomína, která vyrábí včelí produkty. Bronz získala Sylvie Kroupová z Kamenných Žehrovic, restaurující pozlacené předměty. Vyhlášení celostátních výsledků se uskuteční 12. prosince na pražském Žofíně.

Klíčová slova: