Netradiční dovolená v klášteře: Věřící být nemusíte, přesto si užijete božský klid

Dovolená v prostředí kláštera vám přinese nové dojmy a zážitky
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vymyslet zajímavou dovolenou, která by vám dokázala vlít novou energii do žil, může být i tvrdým oříškem. Na horách jste už byli a u moře trávíte volno každé letní prázdniny, takže ani podzimní Kapverdy vás už nepřekvapí. Chtělo by to tentokrát něco netradičního, co jste ještě nikdy nezažili. V takovém případě vás pozveme do prostředí tajemných klášterů, v nichž rozjímají mnichové.

Současná doba je příliš uspěchaná a najít si čas pro zklidnění mysli bývá mnohdy složité. Má-li člověk náročné zaměstnání, jež ho na jedné straně naplňuje, ale na straně druhé mu bere hodně energie, je nutné ji někde pořádně dobýt.

Jednou z možností se může stát i ubytování v klášteře, kde čas plyne jiným způsobem než v běžném světském životě. Hodně českých církevních staveb otevřelo své brány a nabízí ve svých prostorách možnost pobytů pro jednotlivce i rodiny. Ti zde mohou vychutnávat tajuplnou atmosféru prosycenou duchovní energií a zcela se odstřihnout od starostí, jež jim jejich život přináší.

Fara Jítrava

Na pomezí Lužických a Jizerských hor je zajímavou církevní stavbou fara Jítrava, jež se nachází ve stejnojmenné obci na úpatí kopce pod Ještědsko-kozákovským hřbetem. Její historie sahá až do období baroka v 18. století. Po druhé světové válce zůstala opuštěná a postupně chátrala. Po sametové revoluci se jí však podařilo vrátit původní účel. Fara prošla rekonstrukcí a dnes nabízí možnost setkávání pro lidi z blízkého i vzdáleného okolí.

V jejích pokojích a apartmánech s poetickými názvy Kaplanka, Zdislávka, Pankrác, Servác, Bonifác, František či Klára se lze ubytovat společně s rodinou. V některých pokojích dokonce s vaším psím mazlíčkem. Fara si zakládá na tom, že postele, deky, polštáře i matrace včetně přikrývek jsou vyrobené v České republice. Pobyt je bez jídla, k přípravě občerstvení slouží farní plně vybavená kuchyně, kde si hosté mohou sami uvařit.

Cena ubytování na faře Jítrava za dospělého se pohybuje v rozmezí od 250 do 500 Kč na noc, a to podle zvoleného pokoje. K dispozici je TV a Wi-Fi.

Klášter Želiv

Také národní kulturní památka premonstrátský klášter Želiv otevírá své brány poutníkům i hostům. Historické pokoje sídla opata prošly citlivou rekonstrukcí a nyní je zde k dispozici 31 místností, v nichž je možné se ubytovat. Pokoje jsou vybavené replikami dobového nábytku a vytvářejí kouzelnou atmosféru starých časů. Cena ubytování se pohybuje v rozmezí od 1 250 Kč až po 3 000 Kč za noc podle zvoleného typu pokoje, a to včetně snídaně a Wi-Fi připojení. Kdo se chce uchýlit pod střechu kláštera zcela sám a vychutnávat zdejší duchovní atmosféru, má možnost se ubytovat v jednolůžkovém pokoji.

Hlady ani žízní v klášteře Želiv hosté trpět určitě nebudou. Klášterní restaurace je připravena jim uvařit vynikající jídla. Každý den totiž vaří hotové pokrmy české tradiční, ale i moderní kuchyně, a to včetně specialit připravovaných na pivu z klášterního pivovaru.

Duchovní centrum sv. Františka z Pauly

Pokud chcete utéci před všudypřítomnou komercí a skutečně prožít den v duchovní atmosféře, pak se vydejte do Vranova u Brna k paulánům. Zde se totiž nachází Duchovní centrum sv. Františka z Pauly, které nabízí ubytování ve svých prostorách. K dispozici je zde až 32 lůžek a celodenní stravování. Pokoje mají vlastní sociální zařízení a k pronajmutí je zde i jednolůžkový apartmán s pracovnou. Za pronájem pokojů zaplatíte od 200 do 600 Kč za noc podle typu pokoje a počtu dní, které budete chtít v centru strávit.

Centrum je vhodné pro ty, kteří jsou ochotni respektovat provozní řád exercičního domu a je jim blízký duchovní přístup k životu a ohleduplnost k ostatním. Zapomeňte na bujaré večery a nechte svou mysl odpočinout v klidném prostředí.