Močové cesty během mrazů dostávají zabrat. Jak posílit jejich imunitu, abyste netrpěli?

Záněty se často bohužel objevují i u dětí. Do jejich tří let pak nejsou schopny najednou vymočit všechen objem moči a v močovém měchýři jim část zůstává
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je známé, že záněty močových cest jsou po zánětech horních dýchacích cest druhou nejčastější bakteriální infekcí. Odhaduje se dokonce, že se kvůli nim předepisuje 15-20 % všech antibiotik. Čím dál častěji se však mluví o rezistenci na antibiotika, hlavně pak na chinolony, kterými se tato diagnóza léčí. Stává se, že v ambulantní praxi někdy chronického pacienta už vlastně není jak léčit.

Záněty v močovém ústrojí často způsobuje tyčinkovitá bakterie Escherichia coli, zkráceně pak E-coli. Způsobuje 70-80 % všech těchto infekcí. Společně s jinými bakteriemi žije v tlustém střevě a v okolí konečníku. Odtud to má samozřejmě už jen kousek k močové rouře. Kratší močová roura je i důvodem, proč mají ženy infekce močových cest častěji.

Ženy mají močovou rouru dlouhou asi jen 3-4 centimetry a nachází se v relativní blízkosti konečníku, infekce je tak možné lehce zanést nesprávnými hygienickými návyky. V případů mužů musí být bakteriální původce zánětů v této oblasti poměrně zdatným horolezcem, aby se vyšplhal přibližně 15 cm do močového měchýře a ještě mu zůstal dostatek sil na rozmnožení se a způsobení zánětu.

Kromě protilátek je totiž v organizmu nejvýznamnější imunologickou bariérou právě bariéra kontaktní - a to je výstelka močové roury. Ta mužská poskytuje svým majitelům lepší ochranu právě pro svou délku.

Kdo je nejvíce v ohrožení?

  • těhotné ženy
  • ženy s oslabenou imunitou
  • diabetici
  • pacienti s únikem moči
  • pacient s anatomickou odchylkou v močových cestách, se zavedenou cévkou, s močovými kameny a jinými poruchami odtoku moči

Záněty horních a dolních močových cest

Lékaři rozeznávají právě tyto dva typy. Bakterie se dostane do zmiňované močové trubice a do močového měchýře. Choroba se pak projevuje častým nutkáním na močení, během kterého přichází pálení nebo i řezání a také bolest v podbřišku.

Záněty se často bohužel objevují i u dětí. Do jejich tří let pak nejsou schopny najednou vymočit všechen objem moči a v močovém měchýři jim část zůstává. Říká se tomu zbytková moč a ta je dokonalým prostředím pro množení bakterií.

Infekce močových cest bývá spíše u děvčátek, jelikož se jejich konečník nachází asi 1 cm od močové roury a bakterie způsobující infekci přirozeně se vyskytující v tlustém střevě to do ní nemají daleko. V případě malých dětí probíhá infekce bez typických příznaků - díte je jen neklidné, odmítá jíst či pít a nebo má horečku, nic dalšího ale vidět není.

Prevence a posílení imunity

Záněty močových cest se statisticky vyskytují častěji v zimě, i když se o nich paradoxně více mluví a píše během letních měsíců - tehdy je obranyschopnost sliznic narušena díky pobytu v chlorované vodě a mokrým plavkám.

Mezi nejdůležitější zásady patří pít co nejvíce tekutin. Je sice otrava pořád chodit na záchod, ale je to přirozená obrana organismu, který se snaží vyplavit nežádoucí vetřelce. Pokud se měchýř dlouho nevyprázdní, shromáždí se v něm větší množství bakterií a E-coli se rozmnožuje opravdu rychle, je schopna zdvojnásobit počet v průběhu dvaceti minut.

Moč během léčby infekce by měla být světlá jako voda a nejlepší obranu poskytne urologický čaj a čistá voda. Pomůže ale i aplikování tepla na podbřišek (termofor, hřejivé náplasti nebo deka). Bolest při močení pak dokáže lehce zmírnit analgetikum. Tento typ léků má také protizánětlivé účinky.

Hodně se mluví také o brusinkách. Některé začínající záněty se možné vyléčit i prostřednictvím extraktů z plodů brusnice a vysokým příjmem tekutin. Nesporným faktem je, že pomáhají vyplavovat bakterie z těla ven, a výhodou to, že doplňky výživy s extraktem z brusnic jsou volně prodejné. Pokud už jde o rozběhnutou a diagnostikovanou infekci močových cest, antibiotikům předepsaným od lékaře se pacient ani tak nevyhne.