Dýně se stávají symbolem podzimu. V Nové Vsi u Leštiny mají svůj vlastní svět

Dýňový svět nadchne děti i dospělé
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Ačkoliv není Halloween místním svátkem a v našich krajinách se teprve zabydluje, některé tradice s ním spojené jsme již přijali za své. Například zdobení bytů i zahrad dýněmi, které jsou okrasou i bez odkazu na zmiňovaný svátek. Opravdu velké množství roztodivných dýní je možné každoročně vidět na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny.

Dýňový svět neoslní barevnými světly, hlasitou hudbou, moderními technologiemi nebo překvapeními, která návštěvníkům vezmou dech. Přesto snad není nikdo, kdo by odjížděl zklamaný. Upravený venkovský statek, příroda, klid a dýně, dýně a zase dýně… Co víc si na výletu s dětmi přát? 

Výlet, který potěší i děti
Podzimní akce, která na statek pravidelně láká tisíce návštěvníků, má již svoji dlouholetou tradici. Jde vlastně o kreativní představení mnoha odrůd dýní, spojenou s mnoha dalšími překvapeními. Ačkoliv pořadatelé akce v tomto roce avizovali špatnou úrodu a tím pádem i chudší výběr jednotlivých odrůd, dětem, které mají možnost užít si zábavu na mnoha přírodních atrakcích, to určitě nevadí. A navíc mohou přijít na to, že lepší než kolotoč nebo 3D kino může být několik balíků slámy, které poslouží jako hrad, skluzavka nebo trampolína zároveň.

Vlastní ozdoba potěší nejvíc

Další možností, která tentokrát podpoří kreativitu malých i velkých návštěvníků, je dlabání dýní přímo na místě. K dispozici jsou zde veškeré pomůcky a samozřejmě to nejdůležitější - dýně. Děti i dospělí výtvarníci tak mají možnost odvézt si domů vlastnoruční halloweenskou dýni pro radost i výzdobu domu. To vše je návštěvníkům v tomto roce k dispozici denně až do 3. listopadu - a potom zase za rok. 

Poděkujme indiánům a Kolumbovi

Dýně se do Evropy dostaly ze stejné oblasti původu jako brambory, tedy z Ameriky. S nadsázkou je tak možné konstatovat, že za možnost jejich pěstování a využívání vděčíme Kryštofu Kolumbovi a hlavně indiánům, kteří je na svém území pěstovali dlouho před příchodem Evropanů. 

Velkou výhodou dýní (tykví) byla a je dodnes dlouhá trvanlivost. Ve správných podmínkách vydrží i několik měsíců. Jejich hodnotu pro minulé generace nejlépe dokládá skutečnost, že v době své největší slávy byly využívány jako platidlo při obchodování mezi Benátkami a Maďarskem. 

K jídlu i na pleť

Dýně si svoji pověst udržely dodnes, ačkoliv v obchodě bychom jimi zaplatili asi jen těžko. Jejich dietetické vlastnosti jsou ale právem ceněné, stejně jako i účinky v kosmetice. Olej z dýňových semínek obsahuje velké množství tryptofanu, který má schopnost proměny v serotonin, tedy látku, která přispívá ke správnému přenosu nervových vzruchů, a působí tak i proti depresím.

Pomoci ale může i lidem, trpícím lupénkou, akné nebo opary. Díky vysokému množství důležitých chemických prvků, jako je zinek, hořčík železo a mnoho dalších, pomáhá při regeneraci pokožky nebo vlasů.

Klíčová slova: