Příběh americké značky: Bachmann po krachu vždy znovu vstal z popela

Model lokomotivy společnosti Arriva v měřítku 00 (1:76) - výrobek firmy Bachmann
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Slovo nejde - neexistuje, zpívá ve svém klipu populární hudební skupina Mirai. Jako by se tím odjakživa řídila také americká společnost Bachmann, vyrábějící již dlouhá desetiletí modelovou železnici, i přes několik krachů stále „jede dál“. Když přestala mít úspěch s jedním sortimentem, vždy se vrhla na jiný, dokud nepřišel úspěch - tenhle příběh je velkou inspirací pro všechny podnikatele.

V roce 1833 založil Henry Carlisle ve Filadelfii firmu, která nabízela ozdobné rukojeti na hůlky a deštníky, umělecky zpracované ze slonoviny a želvoviny. To odpovídalo tehdejší módě a lidé ze středních a vyšších vrstev společnosti takové předměty rádi kupovali, aby dali najevo své postavení a svůj vkus. 

Po skončení občanské války začala společnost H. Carlisle vyrábět i jiné ozdoby jako například spony do vlasů. V roce 1899 se firma sloučila s konkurenční společností provozovanou řezbářem Henrym G. Bachmannem a jeho synem.

Sluneční brýle

S příchodem nového století se během několika let změnily i módní trendy. V nových typech dámských účesů se již neuplatňovaly želvovinové spony, přestaly se nosit i hůlky s ozdobnými rukojeťmi. Společnost Bachmann zkrachovala.

„Vyhodí-li vás dveřmi, vraťte se oknem“, učí se začínající obchodníci a pojišťovací zástupci. V roce 1912 se i společnost Bachmann přizpůsobila měnícím se dobám a začala používat nový materiál, celuloid, k výrobě brýlových obrub. Po smrti Henryho G. Bachmanna v roce 1914 změnila společnost název na Bachmann Brothers. V roce 1929 se Bachmann Brothers přestěhovali do prostornějších hal v East Erie Avenue ve Filadelfii, kde sídlí dodnes. I nadále se společnost specializovala na vstřikování plastů a byla první americkou společností, která se začala zabývat průmyslovou výrobou slunečních brýlí.

Brýle jako záchrana

Během II. světové války společnost Bachmann Brothers vyráběla například různé typy slunečních brýlí pro americkou armádu a letectvo, spolu s ochrannými zařízeními očí pro periskopy ponorek. Rostoucí společnost se dostala pod kontrolu J. C. a B. H. Crowther, Bachmannových synovců.

V poválečných letech se dále rozšiřoval počet produktových řad, včetně modelových sad Birds of the World, střeleckých a lyžařských brýlí. Oblíbené sluneční brýle značky Solarex se nosily po celém světě. Obrovským úspěchem byla spolupráce se studiem Walt Disney, která přinesla milionové zakázky na výrobu slunečních brýlí.

Nástup modelové železnice

Společnost Bachmann využila své odborné znalosti a zkušenosti v oblasti vstřikování plastů k tomu, aby vstoupila do dalšího segmentu: výroby modelové železnice. Spolu s firmou Plasticville, USA, začal Bachmann vyrábět modelové domky. Dodnes je Plasticville USA jednou z oblíbených produktových řad společnosti Bachmann.

Spojení s firmou Kader
V 60. a 70. letech minulého století Bachmann pokračoval v rozšiřování výroby svého nového sortimentu, který zahrnoval mnoho typů hraček, plastových zvířátek, robotů a také kazet. S rostoucí popularitou modelové železnice společnost dodávala vše od vlaků po doplňky kolejišť. S rostoucím objemem výroby začala spolupracovat se společností Kader Industrial.

Společnost Kader vznikla v roce 1948 v Hongkongu za účelem výroby modelů a hraček na export. Od roku 1969 vyráběl Kader první modelové vlaky pro Bachmanna a obě společnosti pracovaly ruku v ruce na vytvoření kvalitních železničních modelových produktů. Kader odkoupil značku Bachmann v roce 1981 a přejmenoval ji na Bachmann Industries. Tato asijská firma se tak stala největším světovým výrobcem modelových železnic (vždy však pod jinými značkami).

Modely Bachmann dnes

Bachmann Industries dodnes pokračuje ve výrobě modelových železnic. V roce 1988 byla zahájena výroba produkůt Bachmann v prémiové řadě Spectrum, která zahrnuje vysoce detailní lokomotivy a vlakové soupravy.

Rovněž v roce 1988 vytvořil Bachmann řadu Big Haulers ve velkém měřítku a v roce 2002 se stal distributorem britských výrobků Thomas & Friends ve Spojených státech. Dnes nabízí Bachmann jako jediná americká firma, vyrábějící modelovou železnici, výrobky ve velikostech H0, N, 0n30, 0 a G. V Evropě lze nejčastěji zakoupit modely pod značkou Liliput, která patří do portfolia Bachmann Europe.