Cyklisté budou mít radost. Vznikne nová stezka za 100 milionů

Cyklisté se mohou těšit na novou stezku kolem Labe
 

Kolem Labe vznikne další část Labské stezky. Nová cyklostezka propojí Nymburk s Lysou nad Labem a Čelákovicemi u Prahy. Projekt by měl stát zhruba 100 milionů korun, do konce roku chce hejtmanství vyhlásit výběrové řízení na vypracování projektové dokumentace ke stavbě. 

Cyklostezka povede podél pravého břehu Labe, jde o zhruba 20 kilometrů. Nová cyklostezka se napojí na současnou cyklostezku Poděbrady - Nymburk, na kterou navazuje v místní části Drahelice. Konec úseku je napojen u lávky přes Labe, která propojuje Čelákovice a Káraný.

Nová trasa má být široká tři metry, kapacitu by měla mít pro až 150 cyklistů za hodinu a 180 chodců za hodinu. 

Labská stezka

"Stavbu cyklostezky rozhodně podpoříme, vždyť její potenciál je obrovský, nejen rekreační a turistický, ale i jako možnost dojíždění do zaměstnání, do školy či za zábavou. Navíc, budou-li vybudována na Labi přístaviště, pak se budou navzájem dobře doplňovat. To všechno by mohlo přilákat do středních Čech více návštěvníků," řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Labská stezka je mezinárodní cyklotrasou vedoucí z Krkonoš podél řeky Labe až k Severnímu moři, měří přibližně 1 220 kilometrů.

Klíčová slova: