Výrobky z ruliček od toaletního papíru. Zábava, která může ohrozit zdraví

Ruličky od toaletního papíru jsou v kurzu. Jak je to ale s hygienou?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Zvířátka, vánoční stromeček, dalekohled, panenka, lokomotiva, adventní svícen, obraz na zeď, plastika uměleckých tvarů… To všechno lze vyrobit z materiálu, který v současnosti, jak se zdá, vládne světu. Ruličky od toaletního papíru! Jak jen bez nich mohlo lidstvo přežít? Ale jen tak mimochodem - je to zdravé? 

Návodů na výrobu téměř čehokoliv z ruliček od toaletního papíru najdeme desítky doslova na každém kroku. Na sociálních sítích se svými výrobky chlubí děti, jejich rodiče, ale i domovy důchodců, které takovou práci nejednou zařazují do programu ergoterapie. Je to levné, je to ekologické, je to zábavné, ale je to také hygienické? 

Ruličky odkládejte zde

Některé školy nebo i mateřské školy dokonce pořádají sběr ruliček. Stačí v šatně umístit krabici s nápisem "Ruličky odkládejte zde" a brzy je výtvarného materiálu dost a dost. Děti se výtvarně vyřádí. "Já bych ještě pochopila, kdyby si každé dítě přineslo svoji ruličku od toaletního papíru a z té tvořilo, když už je to moderní a tak rozšířené," okomentovala tuto módu paní Alena Moravcová, jejíž syn dochází do jedné z takových mateřinek.

"Co se mi ale příčí, je skutečnost, že se tento materiál sbírá vlastně anonymně a potom jej rozdělují dětem náhodně. Já třeba nevím, jaké jsou hygienické návyky v různých rodinách, nikdo nezkoumá, jak vypadají toalety v jednotlivých domácnostech. Jak si mám být jistá, že jde o materiál, který je zdravotně nezávadný?" ptá se dále. 

Po procházce umýt ruce

Zatímco si děti po příchodu z procházky běží umýt ruce, protože nikdo neví, na co venku sahaly, mají potom pracovat s výtvarným materiálem, který může mít různou historii. Ruličky od toaletního papíru jsou kompostovatelné, dají se využít v bioplynových stanicích nebo dejme tomu, pokud již má někdo tuto výtvarnou potřebu, tak v domácnosti, v níž byl toaletní papír spotřebován. Jejich hromadné využití třeba právě ve školkách se mnoha rodičům jako správné ale rozhodně nezdá. 

Ekologie není vše

"Já osobně samozřejmě chápu snahu učitelek o výchovu k ohleduplnosti k životnímu prostředí, zpracovávání zdánlivě zbytečných věcí a rozumím i ekonomické stránce takového jednání. Dokonce si toho všeho velice vážím. Beru také ten argument, že se jedná vlastně o polotovar, který stačí dozdobit a dítě si po chvilce vlastní práce může hrát s vyrobenou panenkou nebo autíčkem. V tomto případě bych ale byla pro to, aby se rodiče složili a koupili - pokud je to možné - pytel nových ruliček. Byly by stejně recyklované jako ty, které děti nosí z domova, jen zkrátka určitě čisté a hygienické," zamyslela se paní Alena Moravcová. 

Takový je názor jedné z maminek. Jak se na "ruličkovou módu" díváte vy? 

Klíčová slova: