Libavka: Krásná podzimní rostlinka, která zdobí, chutná i léčí

Libavka zaujme svým krásným podzimním vzhledem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hledáte odolnou rostlinu, která vám bude na podzim dělat radost v interiéru, na balkoně i na zahradě? Pak jste ji právě našli. Libavku s krásně červenými plody ocení milovníci podzimních dekorací, ale i ti, kteří věří přírodní medicíně a rádi experimentují v kuchyni. Tahle rostlina dokáže zkrátka všechno.

Libavka poléhavá (Gaultheria procumbens) se skvěle hodí ke zkrášlení vaší zahrady nebo balkonu, můžete se z ní těšit ale i v interiéru. Když si ji pořídíte na podzim, na první pohled vás zaujme výraznými červenými bobulkami, které připomínají brusinky, a šťavnatě zelenými lístky. Její vzhled z ní dělá ideální okrasnou rostlinu.

Libavku koupíte ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Když si ji přinesete domů, může i několik dní zdobit váš interiér nebo se dá použít k výrobě podzimních dekorací. Dobře se kombinuje s jinými druhy rostlin, takže s ní můžete naaranžovat květinové koše, podzimní věnce, mísy nebo vázy.  Pak by ale rostlina měla putovat do chladu na balkon nebo do záhonu.

Krásná a nenáročná

Nejnižší libavky dorůstají 10 cm, a tak jsou ideálními rostlinami pro výsadbu do skalek, zatímco ty nejvyšší dosahují výšky až do 2,5 metru. Libavka je stálezelená rostlina, jejíž květy mohou růst jednotlivě nebo v hroznech. Nejčastěji mají bílou, růžovou nebo červenou barvu.

Libavka patří do čeledi vřesovcovitých, miluje tedy kyselou až rašelinní půdu, která by měla být kyprá a vzdušná. Nejvíc jí prospívá polostinné stanoviště, částečně chráněné před větrem. Zemina by neměla být trvale přemokřená, mohlo by pak dojít k uhynutí rostliny. Libavka pěstovaná ve volné půdě je velmi mrazuvzdorná. Rostlinka nesnáší tvrdou vodu, proto je lepší ji zalévat tou dešťovou.

Využijete ji v lékárně i kuchyni

Libavka je v některých zdrojích označována jako indiánský aspirin. Působí dezinfekčně, protizánětlivě, močopudně a usnadňuje vykašlávání. Proto se hodí jako lék na nachlazení, bolesti hlavy i revmatismus. Její listy a plody obsahují silice s mentolovou chutí, které jsou využívány při výrobě žvýkaček a zubních past. Rostlinka se ale používají i pro výrobu čaje. Ten se vyrábí farmaceuticky a je nejen v Americe známý pod názvem horský čaj.

Spousta lidí to o libavce netuší, ale dá se využít i v kuchyni. Její červené plody můžete konzumovat v čerstvém stavu k osvěžení dechu, lze z nich ovšem připravit i džem, výborný rosol či želé, kompot jako z brusinek nebo sirup. Můžete je ale dokonce přidat i do cukroví a dalších sladkostí.

Klíčová slova: