Křen a jeho geniální zdravé účinky. Nemusíte ho jíst jenom ke klobáse

Ověřte si to sami
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už dávno není zvykem, že první asociace po slovu křen bude mastná grilovaná klobása. Dnes je to hlavně zdraví. Účinky křenu jsou o mnoho zajímavější díky svým léčitelským vlastnostem než díky chuti. Chcete-li nakopnout organismus správným směrem, tak neváhejte ani vteřinu.

Chtělo by se říct, že jeden křen nahradí desítky doktorů. Seznam jeho léčivých účinků vystačí na celou knihu. Jsou to jenom nafouknuté zvěsti, nebo je křen opravdu tak zázračný?

Na křenovou placku budete potřebovat jenom čerstvý křen a syrové brambory. Na jednu lžičku křenu stačí jedna středně veliká brambora. Vše nastrouhejte a smíchejte, abyste byli schopni vytvořit placku. Následně ji vložte do látky a bolavé místo namažte něčím mastným. Přiložte placku a v momentě, kdy bude pálení nesnesitelné, tak ji sundejte. Červeného fleku se nelekejte, ten postupně zmizí i s vašimi problémy. 

Český ženšen

Křen primárně posiluje organismus, kdy je skvělým doplňkem při rekonvalescenci po dlouhodobém užívání antibiotik. Křen má sám antibiotické účinky. Pro své léčivé vlastnosti získal přezdívku český ženšen. Odkaz na nejznámější čínskou léčivou bylinu není náhodný. Mnoho studií dokázalo, že ženšen je unikátní hlavně pro své komplexní vlastnosti. Pomáhá imunitnímu systému a v mnoha vlastnostech jsou si s českým křenem selským podobní. Hlavně v případě posílení imunity, organismu a zlepšování metabolismu.

Je křen zázračný?

O křenu na našem území je první zmínka už na začátku 12. století, kdy ho poprvé přinesli Slované během stěhování národů pravděpodobně z oblasti jihovýchodní Ukrajiny. Řecká mytologie o křenu hovoří, že má cenu zlata, židé si během pesachu díky jeho konzumaci připomínají hořkost otroctví. Jeho vlastnosti jsou tedy nejenom léčivé, ale také gastronomické a kosmetické. Není mnoho podobných rostlin, které by šlo využít v tolika variacích jak na talíři, tak v při léčbě nemocí. Když se tedy v souvislosti s křenem hovoří o zázraku, nejedná se o přehnané tvrzení.

Využití

Dlouhý seznam léčivých účinků této rostliny nemá konkurenci. Kromě zmíněné rekonvalescence a posílení organismu desinfikuje sliznici, pomáhá při nachlazení, zánětech dýchacích cest, při dávivém kašli a zahlenění. Je velmi účinný během zánětu močových cest a dopomáhá lepšímu trávení. Pokud máte bolesti zad, páteře anebo revma, křen vám pomůže. Že to všechno zní až neuvěřitelně? Strouhejte, inhalujte nebo si udělejte křenovou placku, kterou přiložíte na bolavé místo a sami si můžete ověřit, jak pravdivé jsou chvalozpěvy na „obyčejný“ křen.

Klíčová slova: