Nejslavnější krádeže vzácných obrazů mají na svědomí miliardové škody

Zloději obrazů ukradnou ročně díla za miliony
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Touha po vlastnictví vzácných obrazů často vede často k tomu, že milovník umění neváhá i zákon překročit. Kromě toho se v umění točí docela hodně peněz, což nenechává chladné mnohé lupiče. Někteří pracují ze své vlastní vůle, jiní kradou originály na objednávky. Které jsou nejznámější krádeže obrazů?

Ročně se ztratí obrazy za několik milionů dolarů. Některé se policii podaří najít, jiné nadobro mizí z povrchu světa. Někde se však možná nacházejí a je dost pravděpodobné, že si je v klidu oprašuje obdivovatel malířského umění, kterému ani trochu nevadí, že ke svému klenotu přišel nečestnou cestou. Mezi nejvíce kradené umělce patří da Vinci, Picasso, Van Gogh, Rembrandt.

Mona Lisa ukradená a opětovně objevená

Nejslavnějším obrazem všech dob je Mona Lisa od renesančního malíře Leonarda da Vinci. Nyní si spokojeně visí v pařížském Louvre, ale vždycky tomu tak nebylo. V roce 1911 se zaměstnanci galerii povedl docela husarský kousek, kvůli němuž obraz zmizel na dva roky z očí veřejnosti. Sklenář Vincento Perrugia využil příležitosti, jež se mu naskytla, když v galerii pracoval, a obraz Mona Lisa sbalil a odnesl pryč z obrazárny. Už se možná viděl, jak se topí v penězích, až se mu podaří svůj lup dobře zpeněžit. Spíše ho ale vedlo vlastenecké srdce, protože chtěl, aby původně italský obraz se opět vrátil do Itálie.

Dva roky obraz schovával ve svém domově, než se odhodlal ho nabídnout florentskému obchodníkovi s uměním. Tento se však zachoval čestně a lupiče převezl. Obraz od Perrugia koupil, ale také vše nahlásil policii. Už v lednu 1914 visela Mona Lisa opět v Louvre. Lupič byl odsouzen na pouhých 7 měsíců odnětí svobody, soud pravděpodobně přihlédl k vlastenecky motivovanému činu.

Dnes je obraz da Vinciho pečlivě střežen. Nikdo se k němu jen tak nedostane. Návštěvník musí projít bezpečnostním rámem, zároveň ochranka prohlíží příruční tašky a kabelky dam a pánů, kteří chtějí obraz vidět na vlastní oči. Není divu, vždyť hodnota tohoto obrazu je sotva vyčíslitelná. Jen jeho pojištění se odhaduje na bezmála tři čtvrti milionů amerických dolarů. Kdo by Monu Lisu nechtěl mít doma v obýváku?

Muzeum Isabelly Gardnerové přišlo o obrazy za 300 milionů dolarů

19. březen 1990 se zapsal černě do historie bostonského muzea obrazů, které v roce 1903 otevřela americká sběratelka umění a filantropka Isabelle Gardnerová. V tento den se ztratilo celkem 11 pláten od význačných malířů – pět obrazů od Eduarda Degase, tři Rembrandtova díla a malby od Govaena Flincka, Édouarda Maneta, Jana Vermeera, jejichž celková hodnota přesáhla 6 miliard korun.

FBI se sice podařilo najít pár stop, ale ty nakonec k objevení obrazů nevedly. Dodnes se díla nenašla a jejich místo v muzeu zdobí jen symbolické prázdné rámy jako výraz naděje, že se obrazy třeba někdy ještě najdou. Kdopak se z nich asi raduje v současné době?

Velká krádež obrazů Emila Filly v České republice

I v tuzemsku se kradou umělecká díla. V listopadu 2011 zmizely z jižního křídla zámku v Peruci z Pamětní síně Emila Filly čtyři olejomalby tohoto malíře v hodnotě bezmála 80 milionů korun. Krátce po loupeži se objevily rámy z obrazů. Lupiči se ze svého lupu příliš dlouho neradovali. Samotné obrazy se policistům podařilo vypátrat už měsíc po krádeži, když se vydávali za jejich případné zájemce o koupi.

Klíčová slova: