Do výuky některých středočeských škol zasáhla stávka jen částečně

Mnohé školy pro žáky nabídly náhradní program
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Do výuky na některých středočeských školách zasáhla dnešní stávka za vyšší platy učitelů jen částečně. Například na základní škole v Úvalech u Prahy se k protestu připojila jen menší část pedagogů, v hodinách je nahradili ostatní kolegové. Ve středních Čechách bylo uzavřeno kvůli stávce 176 škol, dalších 234 kvůli podpoře stávky upravilo či omezilo výuku. V kraji je zhruba 1 350 krajských, obecních a soukromých škol.

Podle předsedkyně středočeských školských Boženy Salákové vedle škol, které se ke stávce připojily a byly zavřené, protest podpořilo i mnoho venkovských základních, uměleckých škol i mateřských škol, které ale nepřerušily výuku. "Evidence je opravdu velice složitá a náročná," uvedla Saláková. Podle ministerstva školství se v regionech připojila desetina až čtvrtina škol.

V Úvalech měli pochopení

V úvalské základní škole dnes děti mají vyučování v normálním časovém rozsahu, pouze některé hodiny jsou suplované. "Část učitelů se rozhodla připojit ke stávce, většina se rozhodla nepřipojit. Výuku zajišťují učitelé, kteří nestávkují," vysvětlil ředitel školy Lukáš Kunc.

Před budovou na náměstí Arnošta z Pardubic tak dnes před 08:00 zavládl běžný ruch. Ke škole mířily hloučky školáků, často na koloběžkách nebo se skateboardy v podpaží. "Máme suplované hodiny, ale nevím, jaké paní učitelky," řekla Adéla ze čtvrté třídy.

Několik rodičů tak jako v jiných dnech postávalo před školou a loučilo se se svými ratolestmi. "Celkem chápu, že mají obavy o svoji práci," tvrdil na adresu učitelů jeden z rodičů, který se představil jako Marek. Uvítal hlavně to, že dětem nemusel zajišťovat náhradní program. "Ale sestra ano, ta má děti v Újezdě. Musela je dát k rodičům, k babičce a dědovi," dodal.

Požadavky stávkujících jsou vyvěšeny na webových stránkách úvalské školy i na prosklených dveřích budovy. Pedagogové nespokojení s výsledky jednání o růstu platů v příštím roce v prohlášení uvedli, že je k protestu vedou dlouhodobě opomíjené problémy ve školství.

Ve Stochově udělali program

Střední škola služeb a řemesel Stochov připravila pro studenty náhradní program. Podle ředitelky Jaroslavy Pichové se ke stávce aktivně připojila necelá polovina pedagogů, výuku proto není možné zajistit, avšak školu nelze ani uzavřít, protože je třeba zajistit pedagogický dohled žákům z internátu.

"Mají tady tělocvičnu, mají tady sportovní halu, mají tady posilovnu, spoustu aktivit, například řemeslné dílničky, vyrábějí gelové svíčky, keramiku, kalendáře a podobně," uvedla ředitelka. Náhradního programu se účastní všichni, kteří jsou na internátu, tedy asi 35 studentů. Studenti, kteří denně dojíždějí, se sice mohou k programu také připojit, ale nemusí, a dnes před 08:00 žádného takového studenta ředitelka ve škole neviděla.